IMF: a közép-kelet-európai kivándorlás aggasztóbb bármely más migrációnál

Az IMF legújabb elemzése szerint a közép-kelet-európai és dél-kelet-európai országokból történő kivándorlás jóval aggasztóbb méreteket ölt, mint az Európán kívülről induló migrációs hullám. A szlovákiai statisztika szerint több mint 300 ezer ember dolgozik és tartózkodik életvitelszerűen külföldön. Ők azok, akik még nem (teljesen) vesztek el Szlovákia számára (?).

 

A közép-kelet-európai és dél-kelet európai régióból (angol rövidítése: CESEE) azonban az elmúlt 25 évben több mint 20 millió ember, főleg szakképzett fiatal távozott, elsősorban Nyugat-Európába. Az IMF szerint, bár az EU egésze jól járt folyamattal, abból elsősorban a célországok profitáltak.

 

A befogadó nyugat-európai országok rendkívül jól jártak a közép-kelet-európai agyelszívással: a bevándorlók számának egy százalékos emelkedése 2 százalékkal növelte az egy főre eső GDP-t.

 

A kivándorlás irányai – Szlovákia esetében három fő céországa volt: Csehország, Németország és Ausztria. Forrás: IMF.org

Összességében mi vesztettünk

 

Bár a nyugaton dolgozók hazautalt jövedelmei fontos bevételi forrásnak számítanak Szlovákia számára is, a kivándorlás során a lakosság épp azon rétegét veszítettük el, akik végzettségük és tehetségük miatt képesek lettek volna az állam intézményrendszerének javítására.

 

Ez azonban egy ördögi kör: a kivándorlás fő hajtóereje a jobb munkalehetőség és a magasabb fizetés mellett épp a közintézmények szolgáltatásainak minősége volt. Ebből az következik, hogy a kevésbé erős demokratikus lábakon álló országokban, ahol híján vannak az elszámoltathatóságnak (Szlovákiában szinte egyetlen nagypolitikai korrupciós ügy elkövetőjét sem csukták le), jogállamiságnak (Bašternák-ügy, Malina Hedvig-ügy, dunaszerdahelyi magyarverés, stb.) és a korrupció elleni harcnak, a fiatal és jól képzett munkaerő sokkal hamarább keres lehetőséget Nyugat-Európában. Ezzel viszont a változás és változtatás esélyei csökkennek.

 

Az IMF elemzése szerint 1995 és 2012 között, a nyugat-európai irányú kivándorlás a CESEE országok esetében 7 százalékponttal alacsonyabb reál-GDP növekedést okozott, mint amilyet egyébként produkálhattak volna.

 

A kivándorlás miatt a lakosság még inkább elöregedett, ami nagyobb nyugdíjkiadásokkal és szociális terhekkel járt, a lassabb gazdasági növekedés mellett pedig a kormányzat az adók és járulékok emelésével reagált. Szlovákia tipikus esete ennek, ahol az elmúlt időszakban folyamatosan emelték a munkára kirótt járulék- és adóterheket, ezzel visszavetve a foglalkoztatottságot – ami további kivándorlást indukál.

 

A jövedelem szintjének átlagos csökkenése az elmúlt 25 év kivándorlása miatt. Nálunk ez több mint 2 százalékot jelent. Kivándorlás nélkül természetesen nem csökken, hanem nőttek volna a bérszintek. Forrás: IMF.org

Az IMF tanácsa: a bevándorlás elősegítése

 

Az IMF több megoldási javaslattal is előállt, hogyan kellene kezelnie a kivándorlás problémáját az érintett országoknak, tehát köztük Szlovákiának is.

 

A jobb állami intézményrendszeren és gazdaságpolitikán túl javasolták a bevándorlási rendszerek további liberalizációját. Ez azonban lényegében az EU- migrációs politikájával egybecsengő vélemény, amire (főleg) a közép-kelet-európai országok nem hajlandóak. Egyébiránt pedig többen az esetleges kulturális eltérések miatt kételkednek ennek realitásában.

 

A kormányoknak azt javasolják, hogy jobban működjenek együtt a külföldi egykori vagy jelenlegi polgáraikkal. Szlovákiában több program is működik, ami elvileg ezt szolgálná, ám ezek elsősorban az állami intézmények szakértő-utánpótlását szolgálják.

 

Az IMF javasolta – ami valamilyen formában néhány helyen nálunk is megvalósul – a munkapiaci igények összehangolását az oktatással. A duális képzés egyik példája a Volkswagen Slovakia, a Matador Group, a Siemens és Pozsony megye által létrehozott és támogatott dévényújfalui Közlekedésgépészeti Szakközépiskola képzési programja. Csakhogy ez egyetlen területet érint csupán és nem országos kezdeményezésről van szól.

 

Hiába vagyunk tehát autógyártó nagyhatalom, hiába csökkent a Fico-kormány alatt valamelyest a munkanélküliség, ezek kérészéletű eredmények a kivándorlás, a korrupció, az állami intézmények minőségi romlása és a politikai kultúra hanyatlása mellett, mert a fő gondot, a társadalom fokozatos leépülését, nem oldották meg.

 

Körkép.sk, imf.org

Nyitókép: IMF.org


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »