Íme, az első lépés az ingyen áram felé

Íme, az első lépés az ingyen áram felé

Egyik ilyen megoldás a napelemes ajánlatokat összegyűjtő weboldal. A napelemajanlat.hu tulajdonosával Farkas Ferenccel beszélgettünk.

Milyen indíttatásból kezdett el napelemes ajánlatokat osztani az embereknek?

Farkas Ferenc: Sokat jártam Ausztriában és Németországban, az ott látott és tapasztaltak meggyőztek abban, hogy előbb- utóbb itthon is el kell, hogy terjedjen a napenergia nagyobb mértékben a lakosság körében. A napelemajanlat.hu oldalunk „megkönnyíti a választást” vagyis segít, hogy egyszerűen több helyről kaphassanak ajánlatokat a napelemes rendszerhez. Mivel az ilyen rendszerek nem filléres beruházások, igazából mindenki, aki szereltet kér több ajánlatot és így egyszerűbb kiválasztania a legmegfelelőbbet számára.

Milyennek látja a napelemes piac hazai szereplőit, mennyire vannak/voltak felkészülve egy ilyen internetes rendszerben rejlő lehetőségre?  

F.F.: A cégek, akik nálunk vannak regisztrálva felkészültek a növekedésre és az internetes rendszerre is, ami azért jellemző, hogy maga az értékesítés folyamata ugye csak az után kezdődik, hogy mi továbbítjuk az ajánlatkérést. Itt természetesen vannak cégek akik jobbak és vannak, akik nem tudnak üzletet kötni az általunk közvetített ajánlatkérések közül. Van, aki 3 éve havonta akár 5-6 munkát is megszerez és van, aki elmondása szerint 2-3 hónap alatt sem tud üzletet kötni. Tapasztalatom alapján egyébként nem az ár az egyetlen és legfontosabb a rendszerben, hiába próbálja mindenki így beállítani. Ha az ár számítana csak és kizárólag, akkor mindenki Trabanttal járna.

Az elmúlt 3 évben hány háztartás számára segített az oldal a megfelelő céget elérni?

F.F.: 2013 novemberi indulásunk óta már több mint 7500 ajánlatkérést továbbítottunk a kivitelezők felé.

Mit tapasztal mi számít az ajánlatkérőknek leginkább?

F.F.: Persze fontos az ár, de úgy gondolom, hogy mindig van valami motiváció amiért szeretnének napelemet a háztetőre szereltetni. Ezek a motivációk például: a szomszédnak is van és bevált neki, környezettudatosságból, befektetés céljából egyre többen teszik. Ezen kívül persze a garanciák, a finanszírozási lehetőségek és a technikai tudás is szerepet játszik, hogy végül melyik kivitelezőt választják.

Hány aktív céggel dolgoznak együtt?

F.F.: Regisztrál cégek száma 250 felett van, aktívan 100-120 cég használja az oldalt.

A jövőre nézve milyen újításokat, módosításokat terveznek az oldallal kapcsolatban?

Nemrég indítottunk egy Prémium csomagot a kivitelezőknek, amelyen keresztül 50KW –nál nagyobb rendszerekre érkeznek ajánlatkérések. Tervben van még egy segédlet összeállítása a napelemes rendszer kiválasztásához az ajánlatkérőknek illetve dolgozunk még a finanszírozási segítségek fejlesztésével,

hogy minél jobb konstrukciót kaphassanak akik tiszta energiára állnának át. Illetve a www.solaroffer.sk , www.solaroffer.at, www.solaroffer.it, www.solaroffer.de oldalak tényleges beindítása ami nagy kihívás lesz a jövőre nézve.


Forrás:alternativenergia.hu
Tovább a cikkre »