Íme a családvédelmi akcióterv részletei!

Íme a családvédelmi akcióterv részletei!

A kormányfő által vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv részleteiről tartott sajtótájékoztatót a családügyi államtitkár.

2010-ben feleannyi pénz állt rendelkezésre a családoknak, mint most – fogalmazott hétfői sajtótájékoztatóján Novák Katalin családügyi államtitkár, ahol a családvédelmi akcióterv részleteit ismertette.

Mint elmondta, a tervezett gyermekek megszületéséről szól, azóta szerinte bizonyára sokan kalkuláltak, hogy mit jelentenek a bejelentett szavak. (A bejelentéseket cikkünk végén olvashatják.)

A kedvezményes hitelről elmondta: szabad felhasználású és kamatmentes lesz. Ennek feltételei: 18-40 év közötti legyen az édesanya, az első gyermek megszületése után 3 évig nem kell fizetni a hitelt, a második gyermeknél ugyanígy történik, plusz a 30 százalék elengedés érvényes rá, a harmadik gyermeknél pedig megszűnik a visszafizetési kötelezettség. Az akció nyárig érvényes, és három évig lehet a programba belépni.

Otthonteremtés/csok: a mellé járó kamattámogatott kölcsön érvényes lesz a használt lakásokra is. Két gyermek nevelése esetén 10, három gyermeknél 15 millió forintos kedvezményes hitel jár, 3 százalék alatti kamatozással. Nyártól érvényes az akció.

Összesítve az eddigiek: akár 35 milliós kedvezményre is szert lehet tenni az eddigi támogatásokból.

Hírdetés

Jelzáloghitel-kedvezmény: szintén július 1-jével él a lehetőség, hogy ha a családba megérkezik a második gyermek, 1 millió forintot jóváír az állam, a második gyermeknél 4 millió ugyanez a jóváírás, minden további gyermek 1-1 milliós kedvezménnyel jár.

Anyák szja-kedvezménye: 2020-tól azok, akik legalább 4 gyermeket vállaltak (szültek, neveltek), nyugdíjig nem kell szja-t fizetni. Emellett megmarad a családi adókedvezmény rendszere is.

Nagyszülői gyed: a család belső összhangjáról szól az intézkedés. Ahol a nagyszülő dolgozó, és a szülők úgy döntenek, átadhatják a jogosultságot. A gyed extra viszont a nagyszülőre nem terjed ki. Várhatóan július 1-jétől él az intézkedés.

2022-ig megvalósul a teljes bölcsődei ellátás Magyarországon. Novák Katalin szerint megállt a termékenységi zuhanás, összesen 70 ezer bölcsődei férőhellyel minden gond megoldódhat, tehát 20 ezres emelés szükséges, amiben az önkormányzatokra is számítanak. 2020-ig 60 ezer a cél, 2021-ig 70 ezer férőhely.

Autóvásárlási program: sokak Novák Katalin szerint azért nem vállalnak több gyereket, mert nincs elég nagy autójuk. A 2,5 millió forintos, vissza nem térítendő támogatás 7 személyes, új autó megvásárlásához társul, háromgyermekes családok kaphatják, várhatóan július elsejétől.

Költségvetési akadályok nem állnak a program megvalósulása előtt – jelentette be Novák Katalin.

Orbán Viktor kormányfő vasárnap a Várkert Bazárban tartott évértékelőjén az alábbi hétpontos családvédelmi akciótervet jelentette be.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »