Íme 5 indok, hogy miért fontos Orbánnak, hogy Karácsony legyen az ellenfele

Íme 5 indok, hogy miért fontos Orbánnak, hogy Karácsony legyen az ellenfele

Még egy hét sem telt el azóta, hogy Karácsony Gergely a miniszterelnök-jelölti vitában igyekezett magát konszenzuális jelöltként beállítani, aki nemcsak a kormánykritikus tábort, hanem a nemzet egészét kívánja képviselni, ám máris éles és személyeskedő támadást indított jelölttársai ellen. Hogy mi szükség volt a hirtelen stílusváltásra, illetve miért kellett egy nappal az előválasztás előtt egy élvezhetetlenül hosszú interjúban az ellenzéki összefogás legfontosabb szereplőivel szemben ilyen éleshangú kritikát megfogalmazni, azt nehéz racionális érvekkel megmagyarázni. Igaz,

a közvélemény-kutatók szakmai köreiben elég régóta ismert az az álláspont, miszerint Karácsony Gergelyék kampánya valóban kipukkadt, így most jobb híján Jakab Péter és Márki-Zay Péter kárára próbál szimpatizánsokat szerezni a főpolgármester. 

Viszont, ha ezzel az ellenzéki együttműködést gyengíti, azzal végsősoron Orbán Viktor esélyeit növeli.  

Érdekes felidézni, hogy gyakorlatilag minden kommentár arról szólt, hogy Karácsony Gergely igyekezett félreállni az elszámoltatás ügye elől, csendben maradt akkor is, amikor Fekete-Győr András felvetette az MSZP-s jelölt, Tóth Csaba nevét. Pék Szabolcs, az Iránytű Intézet elemzője az Alfahírnek arról beszélt, hogy Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter városvezetőként csupán néhány feljelentés megtételére tudtak hivatkozni a vita során, így

nem meglepő, hogy az MSZP-P-LMP által támogatott főpolgármester a Fidesz elszámoltatásának témájában „végig igen óvatos maradt”. 

Emlékezetes, néhány hónappal ezelőtt még csak nem is emlegette interjúiban magát az elszámoltatás kifejezést sem. Az Alfahír írta meg azt is, hogy

Karácsony Gergely szó nélkül hagyta, amikor ismeretlenek meg akarták őt vesztegetni a visszalépéséért cserébe. 

A mai interjújában sem tűnt fel senkinek, hogy miközben a Fideszt szidja, amiért fizetett hirdetésekben támadják őt, Karácsony Gergely költi el a legtöbb pénzt hirdetésekre az ellenzéki oldalon – néha még a fővárosi büdzséből is. Nyilván abban reménykednek, hogy az így elköltött sok tízmillió forinttal ki lehet váltani az országos kampányt, az országjárást, az ország különböző pontjain élők, a vidék problémáinak megismerését. Jellemző erre a különös hozzáállásra, hogy Karácsony Gergely szerint

Hírdetés

„ami működik, és növeli az ellenzék esélyét Kiskunlacházán, az nagyjából működni fog Csepelen is”.

Ha tekintetbe vesszük, hogy a fővárosban mennyivel többet keresnek ugyanazért a munkáért, mint mondjuk az Észak-Kelet-Magyarországon élők, akkor láthatjuk, muszáj vidékspecifikus üzeneteket, konkrét megoldási javaslatokat megfogalmazni. 

Azt is számtalan elemző hangsúlyozta, így például a Republikon intézet vezetője, Horn Gábor is, hogy a vidék érdemi megszólítása nélkül nem lehet leváltani Orbán Viktort. Másképp fogalmazva, ennek hiánya megint csak növeli a Fidesz kormányon maradását. 

Érdekes szempont az is, hogy Orbán Viktor jelenlegi ellenzéki kihívói közül egyedül Karácsony Gergely volt már miniszterelnök-jelölt. 2018-ban is az MSZP és Párbeszéd támogatta, és a Publicus még 2017 decemberében is azt mérte, hogy népszerűbb, mint Orbán Viktor. S hiába szólt akkor is számos cikk arról, hogy Karácsony Gergely milyen jól képes megszólítani azokat, akiknek elege van Orbán Viktorból, az általa vezetett lista mindössze a szavazatok 11 százalékát szerezte meg. 

Ezek alapján tehát nehéz azt feltételezni, hogy Orbán Viktorék azért szánnak rá nagyobb figyelmet, mert jobban tartanak tőle, sokkal inkább az valószínűsíthető, hogy a Fidesz szerint Karácsony Gergely lehet a tökéletes (értsd: simán verhető) ellenfél. 

S hogy miért fontos Orbánnak, hogy Karácsony legyen az ellenfele? Íme 5 indok erre:

  • Hiába költött ötször annyi pénzt hirdetésekre, mint az összes többi ellenzéki miniszterelnök-jelölt, a kutatások alapján csak a 3-4. helyen áll (Márki-Zay Péter példájából is láthatjuk, nem egyszerű várost is vezetni és országos kampányt is folytatni); ezen az sem segít, hogy láthatóan nem a vidék Magyarországának kampányol.
  • Karácsony Gergely politikája eddig sem tudott bizonytalan szavazókat megszólítani, saját pártja, a Párbeszéd 1 százalékon áll, míg az MSZP és az LMP sem jutna be önállóan a Parlamentbe. 
  • Hitelességi problémát okozhat, hogy már 2018-ban is azt állította, állíttatta magáról, hogy népszerűbb, mint Orbán Viktor, de csúfos vereség lett a vége.
  • Karácsony Gergelynek nem sikerült még egyetlen fideszes politikust, üzlettársat sem sikerült elszámoltatnia, a sokat emlegetett Tiborcz-adót sem vezette be.
  • Budapest ügyei folyamatos támadási felületet biztosítanak a kormánysajtó részéről, és ezen még az sem segít, hogy díszpolgárrá avatta a korábbi fideszes főpolgármestert, Tarlós Istvánt. 

  • Forrás:alfahir.hu
    Tovább a cikkre »