Imázsváltó terrorszervezet

Imázsváltó terrorszervezet

Nem sok minden volt eddig, amiben az Egyesült Államok és Oroszország egyetértett Szíriával kapcsolatban. Ám az egyik az, hogy az Iszlám Állam és az an-Nuszra Front terrorszervezetek. Miközben folyamatos a nézeteltérés a két nagyhatalom között, hogy ki számít mérsékeltnek és ki terroristának, ennek a két milíciának a megítélése sosem képezte vita tárgyát. Legalábbis ez idáig.

Három férfi békésen ücsörög a mívesen faragott székeken egy íróasztal előtt. A középső fiatalember árulkodó katonai zubbonya ellenére dús szakállával, szelíd tekintetével és nyugodt hangjával sok mindennek tűnik, csak terrorista vezérnek nem. A képernyőn feltűnő felirat is ezt erősíti: ő sejk Abu Mohamed al-Goláni, a Dzsabhat Fatah as-Sam „igazgatója”. Kezében gondosan sorba rakott papírok, melyekről hiba nélkül olvassa fel szövegét. Fegyvereknek, harcosoknak, lobogóknak nyoma sincs.

A beállítás nem véletlen, része az an-Nuszra Front „megújulásának”, mondhatni „imázsváltásának”. Szíria egyik legerősebb katonai szervezete ugyanis elhatározta, felbontja szövetségét az al-Kaidával, és „külföldi kapcsolatok nélkül”, részben új célok mentén, Dzsabhat Fatah as-Sam néven folytatja küzdelmét Szíriában. Hogy az al-Kaida se jöjjön ki arcvesztéssel ebből a helyzetből, nem sokkal előtte Oszama bin Laden utódja, Ajmán az-Zavahri is hangüzenetben jelentette be: ha az an-Nuszra Front egységét ezzel tudja megőrizni, és így tudja folytatni szíriai harcát, jóváhagyja a szakítást.

És hogy a milícia mégis mit remélhet ettől? Ha jól számoltak, csökkenhet rajtuk a nyomás. Miután mind az Egyesült Államok, mind Oroszország terrorszervezetként könyvelte el az an-Nuszra Frontot, csapataikat még a ritka tűzszünetek alatt is folyamatos támadások érték. Bár a sejk bejelentése után Washington azonnal leszögezte, hogy az imázsváltás nem számít, és továbbra is célpont lesz a szervezet, sokkal fontosabb, hogy mi történik majd a harcmezőn. Ha ugyanis a különböző szíriai csapatok a terepen elkezdenek együttműködni az egyébként rendkívül hatékony, 5-10 ezer harcost számláló milíciával, akkor az amerikaiaknak nehéz dolguk lesz megkülönböztetni a „mérsékelteket” a báránybőrbe bújt farkasoktól.

De profitálhatnak anyagilag és ideológiailag is. Egy szervezetnek felesküdni az al-Kaidának azért lehet érdemes, mert ezzel pénzügyi támogatókat, az eszmével szimpatizáló újoncokat szerezhet, csakhogy Szíriában és Irakban ezeket a babérokat mind az Iszlám Állam aratta le. Ezek után az an-Nuszra Frontnak – mely nem mellesleg az Iszlám Államból nőtte ki magát – az al-Kaida már inkább terhes volt, hiszen a rossz hírnevű terrorszervezet távol tartotta a gazdag támogatókat. A szakítás után könnyen lehet, hogy a korábban a donorok közt emlegetett Katar és esetleg Törökország ismét megnyitja a pénz- és fegyvercsapokat. Más kérdés, hogy az új név és imázs ellenére a milícia még marad az, ami: állig felfegyverzett szélsőséges szervezet, amely egy iszlám kalifátust akar létrehozni, amiben a saría jog uralkodik, és az öngyilkos merényletektől sem riad vissza.

Hogy a történtek hatással lesznek-e a törékeny amerikai–orosz együttműködésre, még nem tudni. Hogy nem teljes a bizalom, azt mindenesetre jól jelzi, hogy John Kerry külügyminiszter tegnap figyelmeztetett: ha Moszkva humanitárius művelete Aleppóban trükknek bizonyul, az lerombolhatja a szíriai konfliktus politikai rendezését célzó közös erőfeszítéseket.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 07. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »