Imaházzá alakítanak egy régi bukaresti mozit

Imaházzá alakítanak egy régi bukaresti mozit

Újabb patinás mozi veszíti el eredeti rendeltetését Romániában: a bukaresti Scalát a Jézus Románia Reménysége gyülekezet veszi bérbe – közölte a RomaniaFilm. A mozis szakszervezet nyílt levélben hívta fel a kulturális miniszter, Corina Şuteu figyelmét a mozi helyzetére, amelyet jelenleg a román állami filmforgalmazó (RADEF) igazgat.

1scala_b

„A Scala két hónapja folyóvíz nélkül működött, a vizet lezárták a kifizetetlen számlák miatt, de a mozi nyitva volt a közönség előtt, az alkalmazottak pedig nehezen leírható körülmények között tengődtek. A helyzetért közvetlenül felelős Marinel Pascu semmit sem tett, hogy anyagi forrásokat szerezzen az adósság kifizetésére és a helyzet javítására” – idézte a Filmtett.ro a mozisok érdekvédelmi szervezetének közleményét.

A nyilatkozat szerint múlt héten az alkalmazottak döbbenten vették tudomásul, hogy a mozit bérbe vette a Jézus Románia Reménysége gyülekezet, amely bér fejében kifizette az adósságot, ezután a vetítőtermet kizárólag vallásos összejövetelekre és prédikációk helyszíneként használja. Az alkalmazottakkal közölték, május 9-től munkanélküliek, három hónapig felvehetik az eddigi fizetésük 75 százalékát, holott ez törvényesen csak a RADEF veszteségessége esetén történhetne – áll a közleményben.

A levél arra is felhívja a figyelmet, hogy több moziteremhez hasonlóan a Scalának sincs tűzvédelmi engedélye, amelynek megszerzését a tavaly október 30-ai Colectiv-tűzvész óta igen szigorúan veszik országszerte. A nyílt levél fehívja a romániai filmrendezők és producerek figyelmét is a problémákra, hangsúlyozva, hogy Bukarestben egyetlen hagyományos mozi sem őrzi már eredeti rendeltetését. „Felháborító, hogy egy 100 éves múltú moziban gyülekezet működjön” – írta a szakszervezet.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »