Ilyenkor Kolozsvár az egész nemzet fővárosa

Megkezdődtek a kolozsvári magyar napok

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár szerint a kolozsvári magyar napok hetében Kolozsvár az egész magyar nemzet fővárosa. A politikus a hétfői megnyitógálá úgy vélte, a magyar napok hozzájárultak ahhoz, hogy a kolozsvári magyarság jövőt építsen magának, és a városban lakó magyarok büszkén vállalják identitásukat.

Magyar Menedék - Háttérhatalom

Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke köszöntésében azt hangsúlyozta, hogy a kolozsvári magyarság a magyargyűlölő Gheorghe Funar polgármester városvezetése után a magyar napok által nyerte vissza önbizalma jelentős részét. Megjegyezte: a kultúra akkor köti össze a románokat és a magyarokat, ha kölcsönös tisztelet övezi a két nép kultúráját. Úgy vélte, a kölcsönös tisztelet tekintetében van még tennivaló. Példaként a Kolozsvár bejárataitól még mindig hiányzó román-magyar-német helységnévtáblát említette.

Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) alelnöke kijelentette: Kolozsvár fel nem adható város, nélküle “beroggyan” az a képzeletbeli híd, mely a jelentős magyar lakossággal bíró Partiumot és Székelyföldet köti össze.

Gergely Balázs, a magyar napok főszervezője nagyszabású kulturális kalákának nevezte a szombaton kezdődött egyhetes rendezvénysorozatot, amely kölcsönösségi alapon szerveződik, és a kolozsvári magyarság egységét jelzi.

– See more at: http://magyarhirlap.hu/cikk/63568/Ilyenkor_Kolozsvar_az_egesz_nemzet_fovarosa#sthash.Wl5DAwZE.dpuf


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »