Ilyen volt az V. Magyar Majális Dunaszerdahelyen – Képek, beszámoló, videó

Ilyen volt az V. Magyar Majális Dunaszerdahelyen – Képek, beszámoló, videó

Az V. Magyar Majális Bugár György kisbírókénti vezetésével, a barantások díszlépésben felvezetett népművészeti felvonulással indult, melyet az egyesített nagy csallóközi és zoboraljai énekkar kísért nótaszóval.

A sor végén magyar zászlók lobogása jelezte az esemény célját, hogy magyar a magyarral ünnepeljen!

A szabadidőparkban lévő Életfához érve nemzeti himnuszunk csendült fel a programok megkezdése beharangozójául.

Miután a színpadon megkezdődtek Felvidék kincseinek szórakoztató műsorszámai, a műfüves pályán a YBS DAC fanklub szervezésében minifoci bajnokság zajlott.

Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere köszöntőbeszédében elmondta, örömére szolgál, hogy pár év kihagyás után ötödik alkalommal nyithatják meg a magyar majálist Csallóköz központjában. Rámutatott, hogy mindez a Csemadok ifjúsági tagozat lelkesedésének és Bugár György egykori ötletgazdának köszönhető. Hangsúlyozta, hogy miközben Európába özönlenek az idegenek, még jobban kell keresztény értékekeink, magyarságunk, népszokásaink, kultúránk és hagyományaink megőrzésére figyelnünk.

– fogalmazott a polgármester.

A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya nevében Sátor Zoltán szólt a jelenlévőkhöz. Elmondta, hogy a szervezet másfél évvel ezelőtt két fontos feladatott tűzött ki célul: felkarolni a szórványban élő magyarságot és a felvidéki fiatalságot. „Ennek keretén belül vállaltuk, hogy ezt a rendezvényt az ifjúsággal közösen megrendezzük.” Rámutatott, hogy a felvidéki magyar összefogására és a felvidéki magyar kultúra éltetéséért tevékenykedő Csemadok immár 69 éve működik a járásban 38 alapszervezettel, 6550 taggal.

Sátor Veronika a tanács nevében hangsúlyozta, hogy fiatalos lendülettel és fiatalos magyar szívvel lehet mindenki a magyar majálison. „Úgy érzem, hogy elmondhatom, célunk sikerült: ifjú az örökifjúval, magyar a magyarral ünnepel ezen a napon!” – fogalmazott.

A programkínálat gazdagságát bizonyította, hogy a környék apraja-nagyja a kultúrműsor mellett Mikóczi Ferenc csallóközi életmódtanácsadó előadását is meghallgathatta, miután Kopecsni Gábor vezette barantabemutatót láthatott. Akinek a produkció után kedve támadt, az kipróbálhatta magát a harcművészetben.

A Csemadok Dunaszerdahelyi Területi Választmánya mellett működő Ifjúsági Tanács szervezte tavaszünnepélyre a DAC focistái is eljöttek, hogy autogramosztással is gazdagítsák a rendezvényt. Kiripolszky Péter csallóközi karcoshangú rockénekes előadásában természetesen a csapat „himnusza” is felcsendült.

A nap folyamán mindenkinek lehetősége volt különböző népi mesterségek kipróbálására: volt kosárfonás, horgolás is. Az érdeklődők népviseleti kiállítást is megtekinthettek. A szervezők a gyermekek szórakozásáról is gondoskodtak, akiknek arcfestéssel, csillámtetkóval és különböző kézműves foglalkozásokkal kedveskedtek.

A majális hangulatának határon innen, határon túl híre ment, s beíródott a köztudatba, hogy generációk szórakoztak együtt a hagyomány- és magyarságőrzés jegyében Dunaszerdahelyen.

Sátor Veronika a Csemadok dunaszerdahelyi járásbéli ifjúsági tanácsának elnöke a Körképnek rendezvényt így értékelte:

Hangsúlyozta, hogy mindenképpen érdemes volt megszervezni, hiszen tettrekész csapat kovácsolódott össze, és az aktivisták nagy része a továbbiakban is szeretné kivenni a részét a munkából.

– mondta. Sátor Veronika pozitívan értékelte a sajtó és a városi képviselők rendezvényhez való hozzáállását. A jövőben a zoboraljaiakon kívül várhatóan a többi szórvány is megszólításra kerül.

Bugár György a Körkép.sk-nek a rendezvényhez fűzött elvárásairól összegezve elmondta, hogy az V. Magyar Majális minden várakozást teljesített, közösségépítő és -formáló eseményként beíródott a köztudatba. Elismeréssel szólt a fiatal csapat  szervezéshez való hozzáállásáról, és meglátása szerint az esemény csapatformáló erővel is bírt.

Bugár György egykori ötletgazda beszélt arról is, hogy a majális keretén belül zajlott magyarok asztalánál a Magyarok Országos Gyűlése eddigi szervezői közül 11 csapat képviseltette magát, akik úgy határoztak, hogy idén augusztusban újraszervezik a 2012-ben abba maradt bösztörpusztai összejövetelt.

Laky Erzsébet


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »