Ilyen volt az állóháború a Városligetnél

Ilyen volt az állóháború a Városligetnél

Összecsaptak szerdán a Ligetvédők és a rendőrök az egykori Kertem épületeinél, miután ismét eltávolították a területről a hónapok óta ott demonstrálókat. Két favédőt ismét a tetőről kellett leszedni, hogy aztán egy munkagép felbukkanásával újabb front jöjjön létre. Többeket elvittek, a markológép pedig végül bejutott a területre. Délután a Ligetvédők demonstrációját követően ismét elszabadultak az indulatok, rohamrendőrök lepték el a Kertem előtti területet, ám este nyolc óra körül konszolidálódott a helyzet.

„Nektek kell majd elszámolnotok az unokáitok felé, mit tettetek. A gyereketek mondhatja majd, hogy az én apám segített tönkretenni a Városligetet.” Nem lettünk volna az egykori Kertem helyén szerdán a Városligetben felvonuló rendőrök helyében: a városligeti állóháborút gyakorlatilag végigkísérte a helyszínt biztosító több száz hatósági személy pszichológiai nyomás alá helyezése. Az ávósozás és pribékezés folyamatos volt, de elhangzott az is: a Ligetvédők tüntettek a rendvédelmisekért is, ők viszont a demonstrálók szerint most a nép ellen fordultak.

Hogy a Ligetvédők nem fogják tudni befejezni a hétfőn meghirdetett Kitartás Hetét, az sejthető volt: Baán László Liget-biztos múlt hét végén is világossá tette, hamarosan hatósági akció indul a volt Kertemnél. Itt ütöttek tábort márciusban az új épületeket és a fakivágást ellenzők, akiket múlt héten már elvittek egyszer a Közlekedési Múzeum körbekordonozott területéről. Szerda reggel hét után aztán ismét felbukkantak a hatóságiak, hogy eltávolítsák a tiltakozókat, már az egykori Kertemből: először csak 12 főt kellett kivezetni, és 23 önként kiment, de a helyszíni intézkedés végül egész napos állóháborúvá fejlődött.

Kábítószervádak kísérik a favédelmet

Miközben legutóbb a Riddim Colonyból ismert Komáromy Gergelyt kellett leszedni a tetőről, ezúttal két másik tüntető tartott ki a végsőkig: szerda délelőtt tíz előtt nem sokkal aztán lekísérték őket is a rendőrök. Akciójukat is abszolút a spontaneitás jellemezte: egyikük például nem is rögzítette magát a betoncsapdához, csak szorongatta azt végig. „Sajnos lebuktam aztán, hogy mozog a kezem.” A kameráknak a tiltakozó a jegyző által szignált birtokvédelmi határozatot lobogtatta, amelyen a Bont-Tör Zrt. neve szerepelt. A birtokvédelmi kérelemről korábban Karácsony Gergely zuglói polgármester az MNO-nak azt mondta, biztosan nem állja meg a helyét, és a szerdai tüntetők is úgy látták, nem szabadott volna kiadni. Baán szerint viszont a jegyző határozata alapján állt helyre a jogszerű állapot, az aktivisták pedig tiltakozhatnak olyan helyen, ami nem építési-, bontási- vagy munkaterület.

A szerdai tiltakozás egyik főalakja egyébként a múlt héten a tetőről lehozott, onnan a pszichiátriára szállított Komáromy volt. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfi akkor kábítószer hatása alatt tiltakozott: ezt kérdésünkre még kedden cáfolta Komáromy. Szerinte a rendőrség hazudik és rágalmazza őt, nem volt kábítószer hatása alatt, sőt, nem is dohányzik, nem iszik alkoholt és vegánként él. Hozzátette, csak annyit mondott, hogy három nappal korábban egy cseh fesztiválon, ahol elmondása szerint legális volt a marihuána, szívott, de ennek a hatása nem tartott ki addig.

Várnai és Lányi is a tiltakozók között

Komáromy nagy szerepet vállalt a szerdai tiltakozás irányításában: előbb a tetőn lévőket biztatta, a sajtónak nyilatkozott arról, hogy kitartanak a végsőkig, majd a főbejárat elé ülve kívánt demonstrálni. Bár azt mondta, ott lesznek egész nap, tervét hamar felülírták: felbukkant egy jókora kamion, rajta egy markológéppel, amit a Kertem hátulsó része felé vezettek volna. A tiltakozók hamar ott termettek előtte, leültek, illetve odaálltak, több órára meggátolva a továbbhaladásban. Miközben a közszereplők illusztris listája egyre bővült, a kamion blokkolásában leginkább az LMP-s Moldován László, az ex-LMP-s zuglói Várnai László, Lányi András, valamint a már említett Komáromy volt aktív.

Kör közepén Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

 

Egyenként vitték el a demonstrálókat, és a hisztéria is csúcsra pörgött: egy úr például majdhogynem nekiment a rendőröknek, mondván, azonnal engedjék be a feleségéhez. A kamion így lassan araszolgatott a hátsó bejárat felé, miközben sorra jöttek a hírek, hogy többszöri intézkedés után elvitték Moldovánt, a tetőn demonstráló fiatalokat, Komáromyt, illetve Csillag Ádám videóst. Az utóbbival szembeni intézkedés állítólagos durvasága szájról szájra járt aztán: hol Magyar Fruzsina magyarázta döbbenten, hol a tüntetők kiabálták, hogy miért visznek el egy videóst.

Itt épül a Magyar Zene Háza

Bár a tiltakozók is érezhették, hogy sok értelme már nincs, váratlan akciók azért még akadtak: egy lányt a kamion tetejéről hozhattak le a rendőrök, míg Gulyás Mártonék egy OSB lapot próbáltak elvenni a munkásoktól, akik már megkezdték a kerítés bedeszkázását, kihelyezve egy „Itt épül a Magyar Zene Háza” táblát is.

Nemcsak a Ligetet védjük, de a jogállamiságot is – hangzott el Moldovántól egy rögtönzött LMP-s sajtótájékoztatón, a tüntetésre pedig végig jellemző volt az intézkedések jogszerűségének megkérdőjelezése. De a Kertem hátuljában beindított markológép irányítójától is lelkesen követelték a tömegek, hogy húzzon védőfelszerelést, különben nem jár el jogszerűen. Külső megfigyelőnek időnként az lehetett az érzése, hogy a tüntetők szerint bármi jogszerű lehet, amit ők tesznek, és semmi, amit a rendőrök, vagy a munkások.

Amire szükségünk volt a tetőn, hogy időt húzzunk, és az emberek közben megtudják, mi folyik itt – magyarázta céljait a tetőre felmászó egyik fiatal a sajtónak, míg egy másik tiltakozó azzal fenyegette a rendőröket: este hatalmas tüntetés lesz, nagyobb, mint a netadó ellen, és még nem késő átállniuk. „Március óta kinn alszom, nem fogom csak úgy hagyni” – ezzel biztatta az egyik aktivista lány az ismerősét a vége felé, hogy éjjel még visszafoglalhatják a területet. Szerda délután ez még kétségesnek tűnt: a munkások nekiláttak dolgozni, fél háromra a markológépet is kerítésen belülre juttatták, a rendőrök pedig körbekerítették az egész területet. Akiket még nem vittek be a rendőrségre, lassan szállingóztak el, miközben Mécs Imre is már fáradtan üldögélt, és még kattintgatott párat a gépével.

„Ne vágj ki minden fát”

Szerda délután azonban ismét felpörögtek az események. Mintegy 200-an gyűltek össze a Kertem előtt a Ligetvédők demonstrációjára, ahol elsőként Bródy János szólt a tömeghez: Én csak egy művész-gyanús állampolgár vagyok, aki támogatja a ligetvédőket – mondta, hozzátéve: dalban mondja el véleményét. – Édesapám csak azt ne mondd ezek ugyanazok… – így szól az Ezek ugyanazok című dalának refrénje, amelyet a ligetvédők vele énekeltek. Második dala az ellenzéki tüntetések örök kelléke, a Sárga rózsa volt, a ligetvédők minden sorát visszhangozták. Utolsó dalként pedig a Ne vágj ki minden fát csendült fel. Szűnni nem akaró tapssal köszönték meg a tiltakozók Bródy János kiállását.

Ezt követően Lányi András író, filozófus pedig arról beszélt, hogy Lázár János a lenini úton halad tovább, mivel kijelöli a Liget új funkcióját, ami Disneylandhez fog hasonlítani. „Az meg sem fordul a kancelláriaminiszter fejében, hogy a Liget legyen liget ” – tette hozzá Lányi. „A kultúra pénzét megint betonra költik” – zárta beszédét a környezetvédő.

A demonstráción konferansziéként feltűnő rendkívül szenvedélyesen beszélő Puzsér Róbert úgy fogalmazott: „A betonvas világa és az elő organikus szervezet áll egymással szemben, nem két politikai gondolkodás. Orbánéknak nem azért van szükségük a kultúrára, mert mennének majd ilyen helyekre, hanem így adnak munkát a haveroknak az építkezőknek” – tette hozzá Puzsér..

Lukács András a Levegő Munkacsoporttól azt emelte ki, hogy az Ipsos kutatása szerint a budapestiek 75 százaléka elutasítja a Liget beépítését, a Greenpeace megbízásából készült kutatás pedig 86 százalékra teszi az elutasítók arányát.

Nekiestek a fóliáknak és a farostlemezeknek

A rendezvény végére a tiltakozók létszáma mintegy 350-re duzzadt, közülük jó páran a kerítés fekete fóliáját kezdték el tépdesni a demonstrációt követően; azt sérelmezték, hogy a rendőrök nem adják vissza a bent felejtett holmijukat. Egy csoport kisebb dulakodás után betört a demonstrációtól elzárt Kertembe, őket a tüntetők „Gyertek vissza!” skandálással hívták vissza. A rendőrök végül beengedték azokat, akiknek a kerítésen belül maradt valamilyen személyes tárgyuk.

Később rendőri erősítés érkezett a helyszínre, felsorakoztak a rohamrendőrök és háromszori felszólítást követően elkezdték kiszorítani a demonstrálókat a Kertem közeléből. Ám az egyik Ligetvédő kihasználva a flashmob-ban rejlő lehetőségeket, a rendőrségi akciót megakasztotta és ülő tömegmegmozdulást jelentett be a helyszínre.

Fotó: Székelyhidi Balázs / Magyar Nemzet

Még este nyolc óra után is folytatódott a tiltakozás immár békés mederben, a rohamrendőrség levonult a területről, a mintegy 250 fős tömeg pedig éneklésbe kezdett és hangosbemondón mondták el véleményüket a Liget-projektről.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »