Ilyen volt a Katedra Történelemverseny döntője

Ilyen volt a  Katedra Történelemverseny döntője

Ahogy végignéztem a döntő szereplőin, a rendesen elfáradt diákokon és az aggódó felkészítő tanárokon, átfutott egy rövid gondolat az agyamon: „hát ezen is túl vagyunk…”

De min is? Azon a majdnem egy éven, ami a verseny szervezésétől, egy íróasztaltól a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Pedagógiai Karának előadóterméig tartott. A múlt nyáron meghirdetett verseny témája azért volt „A harmadiktól a harmadikig – vagyis III. Bélától III. Andrásig”, hogy közelebb hozzuk a bő 13. század magyar történelmét a diákokhoz. Az, hogy idén van az Aranybulla születésének 800. évfordulója, véletlennek tűnő egybeesés.

Az ősszel beindult levelezős fordulók eredményhirdetésére március közepén került sor. Addig négy forduló kérdéseit oldották a diákok, a bevállalósabb csapatok pedig a rövid híradók felhívására „Csak egy perc” formájában kreatív kisfilmet is készítettek, amelyek megtalálhatók a Katedra Történelemverseny honlapján is. A levelezős időszakban 49 csapat versengett a döntős helyekért, ez több mint az előző iskolai évben, és ennek kifejezetten örültünk.

Maga a döntő a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Pedagógiai Kara épületében zajlott június 7-én. A legjobb 16 csapat két órán át küzdött a helyezésekért, 10 feladatban mérték össze erejüket.

Hírdetés

A végelszámolásban a bátorkeszi Kováts József Alapiskola Központi Hatalmak nevű csapata bizonyult a legjobbnak: Klenkó Éva Borbála, Kis Rajmond és Polák Paula Dorottya felkészítője Pelle István tanár úr volt. A második helyen a vásárúti József Attila Alapiskola Reformerek nevű csapata végzett; Tóth Mónika tanárnő tanítványai Czére Laura, Karika Laura és Csiba Csenge voltak. A vetélkedő bronzérmesei pedig Nyárasdról érkeztek, a helyi általános iskola csapatát Bacsó Luca, Presinszky Emma és Tóth Gábor István alkották, akiket Presinszky Katona Ildikó tanárnő készített fel a döntőre.

Szeretnék köszönetet mondani minden kedves kollégámnak, akik a diákokkal való törődésükkel fontosnak találták az idei versenyévfolyam Virág Benedektől származó mottóját,

Külön köszönettel tartozom a vetélkedő ún. „ötvenedik csapat”-ának, a Katedra Polgári Társulás szervezőcsapatának, Petres Csizmadia Gabriellának, Gál Andreának, Brutovszky Gabriellának, Pintes Gábornak és a lányoknak, akik gondoskodtak arról, hogy nekem, a verseny összeállítójának kizárólag a szakmai kérdésekkel kelljen törődnöm. A hátteret, a biztos keretet ők tartották fenn, ezért nélkülük ez a döntő biztosan más lett volna; nem olyan színvonalú, amit egy országos vetélkedő esetében elvárunk.

Ezért nekik még egyszer nagyon köszönöm a segítséget. Külön köszönet jár az ajándéktárgyakat biztosító Rákóczi Szövetségnek, a Jókai Színháznak és az Agrokomptrade s.r.o.-nak, valamint az étkeztetéshez hozzájáruló Minit, Budiš, Pierre Baguette és Kukkonia cégnek.
Nézzünk optimistán a jövőbe: találkozzunk a 2022/23-as iskolai évben is – levélben és személyesen! Kellemes feltöltődést kívánok a szünidőre!

(Elek József, a verseny szakmai szervezője/Felvidék.ma)


Forrás:felvidek.ma
Tovább a cikkre »