Ilyen sajtótájékoztatón búcsúzott el Gyurcsány a parlamenttől, mikor bejelentette, hogy a DK lelép

MTI nyomán

A Demokratikus Koalíció parlamenti képviselői hétfőtől – a kétharmados szavazásokat kivéve – nem vesznek részt a parlament munkájában – jelentette be a párt elnöke Budapesten, sajtótájékoztatón – számol be az MTI.

Gyurcsány azt mondta, hogy mint arról hétfő reggel beszámoltunk: nem vesznek részt a plenáris üléseken, a bizottsági munkában, a vitákban, a határozathozatalokban, nem nyújtanak be írásbeli kérdéseket, egyúttal tudomásul veszik, hogy emiatt elveszítik teljes képviselői tiszteletdíjukat.

Az elmúlt napok történései, különösen a népszavazás eredményeinek „elhazudása”, a „szemforgató alkotmányozás”, az, hogy korábban maga a miniszterelnök rendelte el civil szervezetek törvénytelen vegzálását, végül pedig a Népszabadság politikai indíttatású bezárása nem hagyott más választást – indokolta döntésüket, hozzátéve: ha nem lépnek, akkor a DK is a Nemzeti Együttműködés Rendszerének láncszemeivé válik (Felmerül a kérdés, hogy az MSZP ezek szerint a NER láncszeme lesz -e?)

A megbukott miniszterelnök hangsúlyozta, abban nem segíthetnek, hogy helyreálljon a kormány kétharmados többsége, ezért a kétharmados szavazásokon a jövőben is voksolnak majd. Parlamenten kívüli kötelezettségeiknek, valamint a választópolgárokkal való kapcsolattartás követelményeinek továbbra is eleget tesznek – jelentette ki. Ha egy évig nem vennének részt a parlament munkájában, akkor megszűnne a mandátumuk, ezért ha a következő egy esztendőben nincs kétharmados döntés, akkor egy „technikai jellegű” szavazáson voksolnak majd, hogy ezt elkerüljék.

Gyurcsány közölte: a DK elnökségének döntéséről vasárnap tájékoztatta Molnár Gyulát, az MSZP és Szigetvári Viktort, az Együtt elnökét. Nagyon régóta vitatkozik a demokratikus ellenzék arról, hogy ott kell hagyni a parlamentet, a DK viszont a mandátum visszaadásával nem ért egyet, ezért választották a kivonulásnak ezt a módját – felelte arra a felvetésre, hogy egy évvel korábbi évértékelő beszédében még azt mondta, hiba lenne kivonulni a parlamentből és ha ezt tenné, nem tudna a választói szemébe nézni.

A Jobbik szerint szomorú következménye a gyurcsányisták „lustaságának”, hogy “Terézváros és Erzsébetváros lakói a jövőben parlamenti képviselet nélkül maradnak” (?), hiszen a választókörzet 2014-ben megválasztott képviselője, Oláh Lajos a DK „kivonuló” képviselői közzé tartozik, az ellenzéki párt szerint ezért Oláh Lajosnak tehát vissza kellene adnia a parlamenti mandátumát.

 


Forrás:alfahir.hu
Tovább a cikkre »