Ilyen gyakran kellene ágyneműt mosni

Ilyen gyakran kellene ágyneműt mosni

Aki nem akar baktériumfészekben aludni, inkább rendszeresen tisztítsa az ágyneműjét – és ne csak a huzatot.

Egy fárasztó nap után az ember csak szereti bevetni magát az ágyába, azonban nem is gondol bele, mennyi káros anyaggal és létformával tölti az éjszakát – írja a Házipatika.com.

Philip Tierno, a New York University School of Medicine mikrobiológusa szerint a következő dolgok találhatóak meg ágyunkban: „gombaspórák, baktériumok, állati szőr, pollen, homok, gyapjú- és pamutszálak, nem is beszélve a testből származó izzadságról, ürülékről, vizeletről, nyálról, bőrsejtekről és a testünkre kent olajokról, krémekről”.

Hírdetés

Furcsán hangzik? Pedig így van. Akik ráadásul szeretnek még az ágyban enni is, azok élelmiszer-maradványokkal is együtt fekszenek, ami a különböző mikroorganizmusok számára remek táptalajt biztosítanak. (Ezek természetesen nem csak ártalmas létformák lehetnek, akad köztük olyan is, ami egyenesen pozitív hatással vannak szervezetünkre.) Nem csak a hálószobánk, az egész lakásunk tele van velük. Egyes rosszindulatú mikroorganizmusok hosszú ideig elélnek, és a nyers húsról vagy zöldségekről származóak akár komoly ételmérgezést is okozhatnak.

Aki azt gondolja, hogy ő nem érintett, hiszen rendszeresen takarít és mos, nos, az bizony téved. Egy ember évente nagyjából 98,4 liter izzadságot termel az ágyban fekve. Ráadásul ez a gravitációnak köszönhetően beissza magát a matrac és a párnák közepére.

Pontosan ezért szükséges rendszeresen, nagyjából hetente-kéthetente kimosni a teljes ágyneműt, hogy ezek a baktériumtelepek elpusztuljanak. Természetesen nem csak a huzatokat és a teljes ágyneműt, hanem a pokrócokat is érdemes rendszeresen kitisztítani, hogy biztosak legyünk abban, békés álmunk közben nem fejlődik ki szervezetünkben allergia vagy asztma.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »