Ilyen egy szolidáris Európa: Negyedmilliós bírság minden, be nem fogadott migránsért

Ilyen egy szolidáris Európa:  Negyedmilliós bírság minden, be nem fogadott migránsért

Az Európai Bizottság szerdán benyújtotta azt a javaslatát, amely szerint az a tagállam, amelyik a kötelező betelepítési kvóta értelmében nem hajlandó befogadni a migránsokat, komoly büntetésre számíthat.

 

Ahogy arról korábban hírt adtunk, migránsonként negyedmillió eurót kellene fizetnie a kvótát elutasító EU-s tagországnak. A javaslat ugyanakkor tartalmaz egy sor olyan módosítást és kiegészítést, amelynek célja az Angela Merkel által képviselt migrációs politika megerősítése.

 

Egyúttal engedélyezné a schengeni övezeten belüli határellenőrzések fenntartásának további hat hónappal történő meghosszabbítását, ami lényegében a schengeni rendszer felfüggesztését, és annak elismerését jelenti, hogy az „illegális bevándorlók fenyegetést jelentenek a közrendre és a biztonságra”.

 

Több millió eurót érő kordon tart Németország felé. Archívfelvétel. Forrás: breitbart.com

 

Ha a javaslatot el is fogadják, azt még az egyes tagországoknak is ratifikálniuk kell.

 

Az új betelepítési kötelezettség és annak leutasítása esetén a büntetés nem terhelné Nagy-Britanniát s Írországot, akik „maguk határozhatják meg, mennyire akarnak részt vállalni” a migrációs válság „kezelésében”.

 

Az EU jelenlegi törvényei (a Dublini szerződés értelmében) azt írják elő, hogy az az ország felel a migránsokért, ahol azok átlépték a schengeni határokat, vagyis esetünkben Görögország. A módosítás után egy ún. „méltányossági mechanizmus” a migránsokkal megbirkózni nem tudó ország tehermentesítésére foganatosítja a kötelező betelepítési kvóták elvét, vagyis adott arányban szétosztja a migránsokat a tagállamok között.

 

Amennyiben ezt a szétosztást el akarja kerülni valamelyik tagállam, nemes egyszerűséggel drága pénzen váltsa ki magát.

 

Szlovénia keleti határai tavaly októberben. Vajon ki a felelős azért, ha egy tagállam rosszul kezelte az illegális bevádnorlást? Vagy ha saját céljaira használta fel..? Forrás: Politico.eu

 

Figyelemelterelés?

 

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke ma bejelentette azt is, hogy a brüsszeli testület benyújtotta a török vízumkényszer eltörléséről szóló javaslatot is. Hivatalosan az EU azt kéri cserébe Törökországtól, hogy folytassa a migránscsere-programot az Égei-tengeren keresztül érkezett menekültekkel kapcsolatban.

 

Egyelőre csak azok a török állampolgárok utazhatnak be vízum nélkül Európába, akiknek biometrikus útlevele van.

 

A több mint harminc éve EU-tagságot követelő Törökország számára a vízumkényszer eltörlése az első komoly lépés az EU-s csatlakozás felé.

 

Törökország egyszerű válaszút állította Eurpópát a márciusi EU-Törökország csúcson: három feltétel ellenében megállítja a szír migránsokat, egyébiránt nem vállal felelősséget a következményekért.

 

Törökország nem kell – olvasható egy szír menekült fiú transzparensén. De ha nekik nem , akkor nekünk miért kell? Forrás: BBC.com

 

Az egyik feltétel 6 milliárd euró volt, amit a török kormány hivatalosan a területén lévő 2,5 millió szír menekült ellátására használ fel.

 

A második feltétel volt a vízumkényszer eltörlése.

 

A harmadik feltétele Törökországnak az volt, hogy gyorsítsák meg a csatlakozási tárgyalásokat vele szemben.

 

A háromból kettőt a mai javaslattétellel Európa teljesített. Kérdés marad azonban, hogy Törökország teljesíti-e az egyezség rá eső részét, és ha meg is teszi, valóban kezeli-e a migráns-problémát.

 

Mivel a két javaslat egy nap került beterjesztésre, van realitása annak a konspirációs elképzelésnek is, hogy a kvótákkal kapcsolatos büntetésekkel akarják elterelni a figyelmet 75 millió török állampolgár vízummentességének megítéléséről.

 

“Hajmeresztő perverzió”

 

Kovács Zoltán magyar kormányszóvivő a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában szerdán “hajmeresztőnek” nevezte az Európai Bizottság kvótarendszerre vonatkozó javaslatát, amely büntetné azokat az uniós tagállamok, amelyek nem akarnak befogadni más tagországokból áttelepített menekülteket. A kormányszóvivő úgy fogalmazott, hogy ezzel “zsarolnák” a tagállamokat.

 

Richard Sulík, a legnagyobb ellenzéki párt, az SaS elnöke, és europarlamenti képviselő a facebookon úgy reagált a EB javaslatának hírére, hogy a tagállamok ilyetén büntetése “perverzió”.

 

Körkép.sk, Politico.eu

Nyitókép: mirror.co.uk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »