Ilyen botrányosan politizálnak Amerikában

Ilyen botrányosan politizálnak Amerikában

X kongresszusi politikus vallomásai címmel jelent meg könyv Washingtonban, és máris politikai bombaként robbant. A névtelenségbe burkolózó szerző ugyanis azt állítja: kongresszusi politikusokról, a washingtoni „politikacsinálás” állítólagos praktikáiról rántja le a leplet.

A könyvvel – noha szerzőjének kiléte ismeretlen – a New York Post mellett máris foglalkozott az NPR, a megbízható amerikai közszolgálati rádió is.

Hatvanöt oldalas könyvében „X” kongresszusi politikus az elmúlt években rögzített beszélgetéseit, megfigyeléseit és kommentárjait osztja meg az olvasókkal. Romlott, a lobbisták korrupcióval átszőtt hálójában vergődő és jobbára csak a saját újraválasztásukkal foglalkozó politikusokról ír.

„Mint a legtöbb kollégám, én is nagyon sok mindent megígérek a választóimnak, és ezeket aztán soha nem tartom be. De minek is? A választókat már az is boldoggá teszi, ha elmondom ezeket az ígéreteket… Az én legfőbb munkám az, hogy megtartsam a munkámat”

– idézi az amerikai sajtó a könyv egyes részleteit. Az egyelőre még anonim politikus butának nevezi a választókat, akikkel szerinte mindent meg lehet etetni, a politikusokat pedig rövidlátónak, akik csak az azonnali politikai haszonra összpontosítanak, a távlati – a jövő nemzedékek sorsát is meghatározó – célokra fittyet hánynak.

„Állandóan ellentmondok önmagamnak, de ezt alig veszik észre. Az egyik pillanatban állást foglalok a közkiadások elszabadulása ellen, de a következő pillanatban már újabb támogatásokat szorgalmazok az oktatás és az egészségügy finanszírozására, munkanélküli segélyekre vagy természetvédelemre” – írja a szerző. Szerinte könnyű manipulálni a „naiv és bégető bárányként viselkedő nemzet” tagjait.

A lobbisták bábjai

X politikus szerint a kongresszusi képviselők és szenátorok a lobbisták bábjai, akiknek választási kampányait különböző érdekcsoportok finanszírozzák, s a lobbisták évente mintegy hárommilliárd dollárt költenek a törvényhozók befolyásolására.

A szerző magát mérsékelt politikusnak nevezi, aki segíti a szegény családok gyermekeinek oktatását. Ám hogy ki lehet a szerző, erről egyelőre csupán találgatások kapnak lábra. Többnyire demokrata párti politikust sejtenek, a New York Post című lap forrásai egy visszavonulni készülő demokrata képviselőt neveznek meg, akit arról is ismernek, hogy állandóan panaszkodott a lobbik tevékenysége miatt. A könyvet kiadó Mill City Press szerkesztője, Robert Atkinson elhárít minden érdeklődést, még azt sem hajlandó felfedni, hogy a könyv szerzője még mindig tagja-e a kongresszusnak vagy már visszavonult.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »