Illúziók nélkül

Egy minap közzétett felmérésben a szavazókorú népesség csupán 42 százaléka állította, hogy biztosan leadja szavazatát a vasárnapi népszavazáson. Ez pedig óriási pofont jelentene a kormánynak, hiszen kezdetektől egy lapra, az eredményes és érvényes referendumra tett fel mindent. Előbbivel nem vállaltak túl nagy kockázatot, utóbbi egyre inkább kérdéses.

Éppen ezért nem csoda, hogy rendkívüli lépésekre szánták el magukat az érvényességért küzdő kormányzati kommunikáció irányítói. Már amennyiben rendkívüli lépésnek nevezhetünk egy bűncselekménygyanús esetet… Néhány nappal ezelőtt ugyanis kiderült, a habonyi logika alapján az is belefér a mozgósítás utolsó szakaszába, hogy a minisztériumokban dolgozó közhivatalnokok munkaidejükben, egy fideszes útmutató alapján, a Kubatov-listákon szereplő választókat győzködjék a referendumon való részvételről.

A Kormányzati Tájékoztatási Központnak nevezett propagandaminisztérium először „konkrétumok nélküli rágalomnak” minősítette a 444.hu hírét, majd hirtelen elcsendesedtek, miután szerdán egyértelművé vált: nem elszigetelt esetről van szó. Több kistelepülésről is megerősítették, hogy az önkormányzatok munkatársaihoz is eljutott az a pártlogós útmutató, amely alapján buzdítaniuk kell a részvételre. Ráadásul nemcsak a hivatalnokoknak, hanem a közmunkásoknak is be kellett szállniuk a kampányba, miután a helyi fideszes képviselők erre utasították őket.

Arról persze lehet vitatkozni, hogy 15 milliárd forint közpénz (eddig ennyibe került a kormány kampánya) elköltése után szükség van-e mindent elsöprő véghajrára. De ha már ragaszkodtak ehhez a kampány irányítói, akkor talán Orbán Viktor személyes részvétele lett volna igazán indokolt. A miniszterelnök azonban eddig lemondott a biztos sikerrel kecsegtető fellépésekről. Ennek pedig csak az az egyetlen logikus magyarázata lehet, hogy már a saját környezetében sem bíznak az érvényes népszavazásban.

Arról viszont nem érdemes vitázni, hogy ebben a véghajrában szerepet kaphatnak-e törvénytelen és erkölcstelen eszközök. Ahogy arra Schiffer András felhívta a figyelmet: az „önkormányzatok semmiféle törvény adta feladatkörébe nem tartozik sem az országos népszavazáson való részvétel, sem pedig a referendum tárgya, az, amit művelnek, konkrétan bűncselekmény”. Azt pedig már én tenném hozzá, hogy a legkiszolgáltatottabbak (közmunkások) helyzetével való visszaélés kifejezetten gyomorforgató. El lehet képzelni, milyen jövő vár helyben arra a 47 ezer forintból élő közmunkásra, aki megtagadja a kampányolást…

A magát keresztény-konzervatívnak valló Fideszben – vélhetően a cél szentesíti az eszközt jegyében – vannak, akiket ez sem hat meg különösebben. Kocsis Máté például technikai részletkérdésnek nevezte – vagyis elismerte – a közhivatalnokok, közmunkások részvételét. Azt, amit egy nappal korábban a Rogán-féle minisztérium még konkrétum nélküli rágalomnak minősített. És mielőtt elmerülnénk abban, hogy valójában ki nézett nagyobb baleknek kit, ne feledkezzünk meg Dömötör Csaba államtitkárról sem, aki mindezek után tagadta, hogy a kormány indított vagy koordinált volna ilyen akciót.

Nagy a zavar, és úgy tűnik, nem csak a fejekben. De még ez sem veszélyezteti a referendum eredményességét, legfeljebb az érvényességét. Persze az utóbbi hiánya sem fogja zavarni különösebben a spindoktorokat: miután vasárnap túl leszünk egy hosszúra nyúlt és költséges népszavazáson, a nemek sikerére építve már másnap indulhat a 2018-ig tartó újabb kampány. Remélném, hogy tisztább eszközökkel – de valójában nincsenek illúzióim.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016. 09. 30.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »