Illúzió, hogy egyedül is boldogulunk – Lelkigyakorlatos könyv jelent meg Ferenc pápa gondolataival

Illúzió, hogy egyedül is boldogulunk – Lelkigyakorlatos könyv jelent meg Ferenc pápa gondolataival

First belong to God: On retreat with Pope Francis (Először Istenhez tartozzunk: lelkigyakorlaton Ferenc pápával) címmel jelent meg Austen Ivereigh brit újságíró, író legújabb könyve február 13-án. A Messenger Publications és a Loyola Press által közösen kiadott kötethez maga a Szentatya írt előszót.

Austen Ivereigh brit újságíró, író, kommentátor, a The Tablet angol katolikus hetilap korábbi főszerkesztő-helyettese már két életrajzi kötetet írt a Szentatyáról Ferenc pápa: A nagy reformátor (2014) és a Sebzett pásztor (2019) címmel. 2020-ban jelent meg Ferenc pápával közös könyve, az Álmodjunk együtt.

Most napvilágott látott kötetéhez Ferenc pápa írt előszót.

– kezdte 2023. október 12-i dátummal jegyzett írását a pápa. Az egy küzdelem, hogy legyőzzük az önmagunkba való bezárkózás kísértését annak érdekében, hogy az Atya szeretete otthonra találhasson bennünk. Amikor helyet adunk az Úrnak, aki megszabadít bennünket önelégültségünktől, megnyílunk az egész teremtés és minden teremtmény felé. Az Atya életének és szeretetének csatornáivá válunk. Csak ekkor döbbenünk rá, hogy mi is az élet valójában: az Atya ajándéka, aki nagyon szeret minket, és arra vágyik, hogy hozzá és egymáshoz tartozzunk – emlékeztet előszavában Ferenc pápa.

Ezt a csatát Jézus már megnyerte számunkra kereszthalálával és feltámadásával. Ily módon az Atya végérvényesen és mindörökre kinyilatkoztatta, hogy szeretete erősebb e világ minden hatalmánál. De még így is küzdelmes marad e győzelem felvállalása és valóra váltása:

Az ökológiai válságtól a háborúkig, a szegényekkel és kiszolgáltatottakkal szembeni igazságtalanságokig minden életveszélyes válság, amely sújt bennünket szerte a világon, az Istenhez és az egymáshoz való tartozásunk elutasításában gyökerezik.

Az Egyház sokféleképpen segít nekünk, hogy leküzdjük ezt a kísértést. Hagyományai és tanításai, ima- és gyónási gyakorlatai, valamint az Eucharisztia rendszeres ünneplése a „kegyelem csatornái”, amelyek megnyitnak bennünket azoknak az ajándékoknak az elfogadására, amelyekkel az Atya el akar halmozni minket. E hagyományok közé tartoznak a lelkigyakorlatok, és ezek közé tartozik Loyolai Szent Ignác lelkigyakorlata. A megszállottan versengő társadalom kíméletlen nyomása és feszültségei miatt nagyon népszerűvé váltak a „feltöltődést” elősegítő elvonulások. De

Hírdetés

A lelkigyakorlat alkalom arra, hogy a Teremtő közvetlenül szóljon teremtményeihez, „szeretetével és dicséretével” lángra lobbantva lelkünket, hogy „jobban szolgálhassuk Istent a jövőben”, Szent Ignác szavaival (Lelkigyakorlatok 15). Szeretet és szolgálat: ez a Lelkigyakorlatok két nagy témája. Jézus elénk jön, letöri láncainkat, hogy tanítványaiként és társaiként járhassunk vele. Amikor a Lelkigyakorlatok gyümölcseire gondolok, akkor Jézust látom, amint azt mondja a bénának a Beteszda-fürdőnél: „Kelj fel, fogd az ágyadat és menj!” (Jn 5,1–16). Ez egy parancs, amelynek engedelmeskedni kell, és egyben a legszelídebb és legszeretetteljesebb meghívás.

A férfi lelkileg volt lebénult. Úgy érezte, kudarcot vallott a riválisok és versenytársak világában. Neheztelve és elkeseredetten érezte, hogy megtagadták, az egyedül is boldogulni tudás logikájának csapdájába esett, meg volt győződve arról, hogy minden rajta és a saját erején múlik. És mivel a többiek erősebbek és gyorsabbak voltak nála, kétségbeesett. De éppen ebben a helyzetben lépett oda hozzá Jézus, hogy irgalmával találkozzon, és arra hívja, hogy kilépjen önmagából. Miután megnyílik Jézus gyógyító erejének, meggyógyul a lelki és fizikai bénultsága. Fel tud állni, hogy előre haladjon, dicsérve Istent és dolgozva országáért, megszabadulva az egyedül való boldogulás mítoszától, és megtanulva, hogy mindennap egyre jobban hagyatkozzon kegyelmére. A férfi így válik tanítvánnyá, aki nemcsak a világ kihívásaival tud jobban szembenézni, hanem arra is képes, hogy a világot az ajándékozás és a szeretet logikája szerinti működésre ösztönözze.

Pápaként arra szeretnék ösztönözni, hogy „először” Istenhez tartozzunk, majd ezután a teremtéshez és embertársainkhoz, különösen a hozzánk kiáltókhoz. Ezért

Ugyanebből az okból akarom buzdítani az Egyházat, hogy fedezze fel újra a szinodalitás hagyományának ajándékát, mert amikor megnyílik az Isten népében megszólaló Lélek előtt, az egész Egyház felkel, és elindul előre, dicsérve Istent és hozzájárulva, hogy eljöjjön országa.

Örömmel látom, hogy ezek a témák jelen vannak az Először Istenhez tartozzunk című kötetben, amelyek Szent Ignác elmélkedéseihez kötődnek, amelyek az évek során formáltak engem. Austen Ivereigh nagy szolgálatot tett azzal, hogy a sok évtizeddel ezelőtt tartott lelkigyakorlaton mondott beszédeimet összekapcsolta a pápai tanításaimmal. Ily módon lehetővé teszi, hogy Szent Ignác lelkigyakorlatai megvilágosítsanak, és megvilágításba kerüljenek.

Mindannyian ilyen csatornává váltunk keresztségünknek köszönhetően. A kérdés az, hogy kinyitjuk-e és nyitva tartjuk-e ezt a csatornát. Az Úr szeretetének nyolcnapos megtapasztalása segítsen nekünk meghallani az Úr hívását, hogy az élet, a remény és a kegyelem forrásává váljunk mások számára, és így felfedezzük az életünk igazi örömét. Találjunk rá azokra a bölcsekre, akikről Szent Ignác beszél, arra a „többre”, amely arra hív bennünket, hogy önmagunk nagyobb odaajándékozásában fedezzük fel Isten szeretetének mélységeit. És kérlek, ha eszedbe jut, ne felejts el imádkozni értem, hogy elősegítsem, hogy először mindig Istenhez tartozzunk – zárta Austen Ivereigh legújabb könyvéhez írott előszavát Ferenc pápa.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »