Illegális importszemétre bukkantak a határon

Illegális importszemétre bukkantak a határon

Háromszáz tonna szemetet hoztak volna be Romániába június folyamán nyugat-európai országokból, amennyiben a határőrség nem állította volna le az akciót. 

4cristiana_pasca_palmer__b

Cristiana Paşca Palmer környezetvédelmi miniszter (képünkön) hétfőn bejelentette, hogy a Németországból, Ausztriából és Magyarországról származó hulladék behozatala nem felelt meg a törvényi előírásoknak, ezért három bűnvádi eljárás is indult az ügyben.

A környezetvédelmi tárcavezető hétfői sajtótákoztatóján arról számolt be, hogy június 16–24. között 16 kamionnyi importszemét Romániába való behozatalát állították le az illetékesek, miután ezek háztartási hulladékot szállítottak, amit mind a hazai, mind az európai uniós törvények tiltanak. Kifejtette, a szállítók által felmutatott iratokon „zöld”, azaz újrahasznosítható szemét szerepelt, ellenben az autókon háztartási hulladékot találtak az ellenőrző szervek. A szállítmányokat hat Hunyad megyei és ilfovi cégeknek szánták, de a hulladék többsége egyetlen szemétfeldolgozó vállalathoz került volna. A miniszter elmondta, hogy az adott cégnél végzett ellenőrzés során más rendellenességeket is találtak, és az ügyben bűnvádi eljárást indítottak.

Cristiana Paşca Palmer elmondta, hogy a szemétszállítmányok többsége, 13 rakomány Németországból származott, de Ausztriából és Magyarországról is érkezett a jogszabályok szerint más országba nem szállítható háztartási szemét a román határra, ám valamennyi szállítmányt visszafordították. „Románia nem Európa szeméttelepe” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter, aki szerint az idei az első ilyen jellegű felfedezés. Hozzátette, hogy előre jelezték a szaktárcának az illegális szemétszállítmányok érkezését, ugyanis az említett országokban tonnánként 80 eurót kell fizetni a hulladék lerakásáért, míg hazánkban egyelőre nem kérnek pénzt annak befogadásáért. Jövő januártól azonban hazánkban is bevezetik a díjat, tette hozzá a tárcavezető.


Forrás:kronika.ro
Tovább a cikkre »