Illegális határátlépés miatt emeltek vádat Szaakasvili ellen Grúziában

Illegális határátlépés miatt emeltek vádat Miheil Szaakasvili volt grúziai elnök ellen hazájában – közölte a helyi sajtó. A tájékoztatás szerint a vádiratot szerdán adták át a börtönben húsz napja éhségsztrájkot folytató Szaakasvilinek.

Az 53 esztendős politikust október elsején vették őrizetbe, amikor nyolc év után illegálisan visszatért hazájába a helyhatósági választások miatt. Sajtójelentések szerint egy komppal érkezett Odesszából a grúziai Potiba. A határon holland állampolgár felesége nevén utazott be az országba, és akkor nem ismerték fel. Őrizetbe vételéig hívei segítségével több napig észrevétlenül tartózkodott a dél-kaukázusi ország területén.

A voksoláson a Georgiai Álom kormánypárt aratott győzelmet, a második helyen Szaakasvili ellenzéki Egyesült Nemzeti Mozgalma végzett. Szaakasvili politikai fogolynak tartja magát, és az őrizetbe vétele után azonnal éhségsztrájkot kezdett. Tbilisziben ezrek tüntettek a szabadon engedését követelve.

Hírdetés

A hatóságok eddig négy embert vettek őrizetbe Szaakasvili határsértésével összefüggésben.

Szaakasvili kulcsfontosságú szerepet játszott a 2003-as grúziai rózsás forradalomban. 2004-től 2013-ig volt Grúzia államfője. Elnöksége idején, 2008-ban, hazája vereséggel végződő villámháborúba keveredett Oroszországgal. Elnöki megbízatásának lejárta után elhagyta az országot. Hazájában azonnal négy büntetőeljárást indítottak ellene, kettőben már ítélet is született. 2018 januárjában a tbiliszi városi bíróság három év börtönre ítélte Szandro Girgvliani bankvezető meggyilkolásával összefüggésben, fél évvel később pedig hat év börtönt kapott Valeri Gelasvili képviselő megveretése miatt. Irakli Garibasvili miniszterelnök fogadkozott, hogy Szaakasvili le fogja tölteni teljes börtönbüntetését.

(MTI nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »