Illegális drónreptetésért kapott börtönbüntetést egy orosz férfi Norvégiában

Kilencvennapos börtönbüntetést kapott egy orosz állampolgár Norvégiában szerdán, mert megsértette az ukrajnai háború miatt elrendelt repülési tilalmat, és drónt reptetett a norvég légtérben.

Európa első számú földgázszállítójaként Norvégiában riadókészültséget rendeltek el, miután ismeretlen, pilóta nélküli repülőket észleltek stratégiai fontosságú helyek, köztük olaj- és gázfúró tengeri platformok közelében.

A 34 éves orosz férfit, aki az oroszországi részleges mozgósítás elől menekülve hagyta el hazáját, azért ítélték el, mert október 13. és 20. között többször reptette drónját Norvégia déli részén – olvasható a bergeni bíróság ítéletében.

Hírdetés

Noha csak a tájat fényképezte és filmezte, megsértette az Oroszország ellen több nyugati ország mellett Norvégia által is elrendelt repülési tilalmat. A csak Makszim I.-ként azonosított elítélt egy kis utazási irodát vezet, és azzal védekezett, hogy nem tudott a tilalomról. Az ügyész 120 nap börtönt, a védő felmentést kért.

A stratégiai fontosságú infrastruktúra biztonsága miatti aggodalomtól vezetve majdnem tucatnyi orosz állampolgárt tartóztattak le Norvégiában az elmúlt hetekben, mert megsértették a repülési tilalmat, vagy érzékenynek ítélt helyszíneket fényképeztek.

A Makszim I. elleni ítélet az első börtönbüntetés, amelyet a skandináv királyságban ilyen ügyben hoztak.

(MTI)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »