Illegális bevándorlás: panaszkodnak a horvát rendőrök

A rossz munkakörülményekre és a hiányos felszerelésre panaszkodnak a rendőrök a szerb–horvát zöldhatáron – közölte a Vecernji list című horvát napilap kedden.

A lap arról cikkezett, hogy a rendőrségnek nincs elegendő gépjárműve, ezért a rendőrök gyalogosan védik a szerb–horvát zöldhatárt az illegális határsértőkkel szemben. A hátárvédelmet ugyanakkor nehezíti a buja növényzet, az erdő tele van lódarazsakkal, méhekkel és vaddisznókkal, amelyek megtámadják az arra járót, ha veszélyeztetve érzik magukat – írta a lap.

A rendőröktől megkövetelik, hogy éjszaka, minden felszerelés nélkül, egyedül járőrözzenek az erdőben. Aki ezt megtagadja, az ellen fegyelmi eljárást indítanak.

Egy-egy váltásban 50-60 ember dolgozik, hőkamerájuk és gépjárművük pedig csak a határrendészeknek van. A rendőrök gyalogosan járőröznek, szünet nélkül, egy percre sem hagyhatják el őrhelyüket – írja az újság.

A lap arról is beszámolt, hogy a szigorú határvédelem ellenére az illegális bevándorlók mégis átjutnak a zöldhatáron. Míg korábban a migránsok az úttestek, a villanyvezetékek vagy a vasúti sínek mellett gyalogoltak, mára új átkelőhelyeket találtak, ezért a rendőrség arra gyanakszik, hogy szervezett embercsempészettel áll szemben.

A hétvégén migránsok egy csoportja nem messze a szerb–horvát határtól, Sarengradban ellopott egy, a tulajdonos háza előtt parkoló autót, majd azzal szökött tovább az ország belsejébe. A rendőrök 20 kilométerrel távolabb megtalálták a gépkocsit az illegális bevándorlók nélkül.

Vlaho Orepic horvát belügyminiszter nemrég a sajtónak úgy nyilatkozott, hogy csökkent az illegális határátlépések száma a nyári hónapokhoz képest, amikor naponta száz migráns próbált meg Szerbiából Horvátországba jutni, ezért szerinte nem lenne helyénvaló most drótkerítést telepíteni a határra.

Kiemelte, nem számítanak a tavalyihoz hasonló migránsáradatra sem, a napi 10-15 határsértő pedig egyelőre nem indokolja, hogy megerősítsék a határvédelmet.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »