Iliescu bement az ügyészségre, hogy elmondják neki, büntetõeljárás indult ellene

Iliescu bement az ügyészségre, hogy elmondják neki, büntetõeljárás indult ellene

Ion Iliescu kedd reggel jelentkezett a legfőbb ügyészségen, majd mintegy másfél órás ott-tartózkodás után elhagyta annak székházát anélkül, hogy nyilatkozott volna a sajtónak, számolt be a hírről az Agerpres hírügynökség.

Iliescut azért idézték be, hogy tudomására hozzák: büntetőjogi eljárás indult ellene a „Forradalom-ügyiratban”, amelynek kapcsán emberiesség ellen elkövetett bűncselekményekkel gyanúsítják.

Fotó: digi24.roFotó: digi24.ro

Klaus Johannis köztársasági elnök pénteken adott szabad utat a volt államelnök, Petre Roman egykori miniszterelnök és a Gelu Voican Voiculescu volt kormányfőhelyettes elleni bűnvádi eljárás elindításának. Mindhárom egykori politikus esetében emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények miatt indítanak eljárást az 1989-es forradalom ügyében.

A bűnvádi eljárás megindítását Augustin Lazăr legfőbb ügyész kérte az államfőtől.

A legfelsőbb bíróság 2016-ban hagyta jóvá az 1989-es forradalom aktáinak újranyitását, amit Bogdan Licu akkori ideiglenes legfőbb ügyész rendelt el, arra hivatkozva, hogy a katonai ügyészség 2015-ben megalapozatlan döntést hozott, amikor lezárta a nyomozást. (agerpres)


Forrás:itthon.transindex.ro
Tovább a cikkre »