Ilan Mor nem kommentálja a „sorosgyörgyözés”

Nem kommentálta a folyamatos „sorosgyörgyözést” az izraeli nagykövet a magyar-izraeli baráti társaságok konferenciáján. A rendezvénynek Székesfehérvár adott otthont, ahol fél éve még Hóma Bálintnak állítottak volna szobrot.

„Az világos, hogy Soros György elégedetlen a magyar kormánnyal” – fogalmazott május közepén Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. „Nyilvánvaló, hogy mindent megtesz Magyarországon és más országokban azért, hogy a nézeteinek helyet csináljon” – mondta később Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter. „A magyarországi ellenzék ereje elmarad a Soros György által finanszírozott magyarországi szervezetek politikai befolyásától. Ez háttérhatalom” – ezt pedig már a miniszterelnök mondta múlt héten.

Közellenséget csinált a kormányzati kommunikáció Soros Györgyből. Naponta mondják el fideszes politikusok, hogy szerintük a budapesti születésű, de Amerikában élő üzletember bevándorláspárti civileket pénzel Magyarországon.

„Ez egy olyan nyelvezet, amely nyelvezet megfelel annak, amit, hát zsidóellenes erők szoktak hangoztatni” – véli a történész. A Soros György által alapított Közép-Európai Egyetem oktatói napjaink antiszemitizmusáról tartottak előadást Székesfehérváron, ahol a magyar–izraeli baráti társaságok rendeztek konferenciát. „Csak remélni tudom, hogy ezek az újabb, nagyon erősen politikai töltetű, sajnos sokszor uszító hangnemű dolgok, ezek nem állandósulnak és nem vezetnek el oda, hogy fölhergeljenek egy társadalmat” – jelentette ki Kovács Mária történész.

Az izraeli nagykövet a „sorosgyörgyözést” nem minősítette. „Azt gondolom, hogy az embereket a személyiségük alapján kellene megítélni és nem az alapján, hogy miben hisznek, vagy mi a szexuális beállítottságuk. Ezt hívjuk toleranciának. Nem szeretném ezt kommentálni, mert politikai ügy, egy nagyon kényes ügy lett belőle” – fogalmazott Ilan Mor.

A Mazsihisz elnöki főtanácsadóját nem aggasztja a kormányzati nyelvezet: „Antiszemitizmus mindig lesz, még zsidó sem kell hozzá, mondta egyszer az egyik történész és szociológus. Véleményem szerint nem magasabb az antiszemitizmus aránya az európai átlagnál, csak egy kicsit harsányabb” – mondta Weisz Péter.

Székesfehérvár polgármestere cáfolta, hogy a kormánypártok uszítanak. „Attól, hogy valakit valamilyen kritikával illetünk, annak semmi köze az ő származásához, vagy adott esetben hitvallásához. Én azt gondolom, hogy ne keverjük a napi politikát mondjuk egy ilyen eseményhez” – hangsúlyozta Cser-Palkovics András.

A magyar–izraeli baráti társaságok konferenciáját abban a szállodában tartották, amely mellett tavaly a Mazsihisz a Hóman-szobor terve ellen tiltakozott. A Horthy-korszak antiszemita kultuszminisztere Székesfehérvár országgyűlési képviselője volt.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »