III/III-as jelentés az R-GO-ról, gyanús sárga karszalaggal

Utólag már mosolyfakasztó közlést adott ki Facebook-oldalán az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

Egy bizonyos Skorpió fedőnevű megbízott az R-GO együttesről írt szigorúan titkost jelentést 1983. február 8-án, a III/III-A Alosztálynak szánt, szigorúan titkos iratban a következő idézet is szerepel:

“Megtudtam továbbá, hogy vad punk-zenét játszó együttesről van szó.”

A jelentésben Skorpió így fogalmaz:

“Közelmúltban találkoztam az R-GO együttes egyik – általam névről nem ismert – tagjával. Beszélgetésünk során elmondta, hogy a közelmúltban volt egy fellépésük a Budapest Sportcsarnokban, ahol közepes sikert arattak.

Hírdetés

A “veszélyes sárga karszalagról” tudósító írás szerzőjét az értékelő megbízhatónak és ellenőrzöttnek írta le, a jelentés tartalmát részben ellenőrzöttnek. Az értékelés szerint “szűrő-kutató munkánk során a prevenció érdekében gyűjtjük az olyan újhullámos zenét játszó együttesek névsorát, akiktől esetleg ellenséges politikai jellegű megnyilvánulások várhatóak”.

Az R-GO-t megjelenése, zenéje és szövegei alapján végül kizárták az “anarchizmusra hajlamos együttesek köréből”, és komolynak alig tűnő ellenőrzés során az is kiderült, hogy

“a jelentésben szereplő sárga karszalag kizárólag a díszlet részét képezi”,

ezért a jelentés intézkedést nem igényelt.

A dokumentumból kiderült az is, hogy Skorpió galerikről, koncertekről, labdarúgó-mérkőzésekről, illetve a Szent Lélek Keresztség “szektáról”, a későbbi Hit Gyülekezetéről jelentett.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »