II. János Pál pápát egyelőre nem nyilvánítják egyházdoktorrá és Európa védőszentjévé

II. János Pál pápát egyelőre nem nyilvánítják egyházdoktorrá és Európa védőszentjévé

Szent II. János Pál pápa 100. születésnapja alkalmából Lengyelország püspökei különleges megtiszteltetésben akarták részesíteni honfitársukat: kérvényezték a Szentszéktől, hogy a lengyel pápát nyilvánítsák egyháztanítóvá és Európa védőszentjévé. A Vatikán most elutasította ezt a kérést.

Szent II. János Pál pápát (1978–2005) nem nevezik ki egyházdoktorrá és Európa patrónusává. A Vatikáni Államtitkárság elutasította a Lengyel Püspöki Konferencia (KEP) erre vonatkozó kérését – mondta a KEP elnöke, Stanisław Gądecki érsek egy varsói konferencián, amint arról a Niedziela (Vasárnap) című katolikus újság október 13-án beszámolt.

A Vatikán válaszát Európa eddigi hat patrónusának így is jelentős számával magyarázta – mondta Gądecki. A Szentszék a közelmúltban elutasította más, Európa számára „nagy lelki és szimbolikus jelentőségű személyiségek” erre a megtisztelő címre történt előterjesztését is – fejtette ki a KEP elnöki tisztségét ellátó poznańi érsek. A Szentszék nem tervezi az „egyház doktora” cím odaítélését más személyiségek esetében sem – mondta Gądecki, aki úgy látja, hogy a Vatikán elutasítása nem jelenti azt, hogy a lengyel püspökök erőfeszítései Szent II. János Pál tiszteletére hiábavalók lettek volna.

„Ez nem jelenti azt, hogy az ügy elveszett volna. A magot elültették, és csak egy kis türelem és idő kell ahhoz, hogy meghozza gyümölcsét” – véli.

A lengyel püspökök 2019. október 22-én kérték Ferenc pápát a két cím odaítélésére. „II. János Pál pápa pontifikátusának huszonhét éve áttörést jelent az Egyház és a világ számára mind a tanítás, mind a társadalmi hatások összefüggésében” – magyarázta a lépést a lengyel püspöki konferencia elnöke. Ez év februárjában Stanisław Gądecki a világ 150 püspöki konferenciájához is támogatási felhívással fordult. Médiaértesülések szerint csak hét püspöki konferencia reagált pozitívan erre, három másik testület szerint azonban korai volt ez a kezdeményezés.

Hírdetés

*

Jelenleg 36 szentet tisztelnek egyházdoktorként. Ezek olyan pápák, püspökök és papok, akik jelentős hatással voltak a teológiára, az Egyház tanítására és annak szellemiségére. Legutóbb Ferenc pápa Nareki Szent Gergely (951–1003) örmény szerzetest nevezte ki az egyházdoktornak 2015-ben. XVI. Benedek pápa (2005–2013) 2012-ben emelte ebbe a csoportba a negyedik nőt, a német bencés misztikus, Hildegard von Bingen személyében.

Európa védőszentjének megtisztelő címét jelenleg hat szent „viseli”, ők a kontinens szellemi sokszínűségét is hivatottak képviselni. VI. Pál pápa Európa védőszentjévé nyilvánította 1964-ben Nursiai Szent Benedeket. Pontifikátusa alatt II. János Pál további öt védőszentet adott a bencés rend alapítója mellé, akik hivatalosan Európa társvédőszentjei lettek: Szent Cirill és Szent Metód, a szlávok apostolai, a svédországi Szent Brigitta, Sienai Szent Katalin és Szent Edith Stein.

Forrás: katholisch.de/niedziela.pl/Romkat.ro

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír


Forrás:magyarkurir.hu
Tovább a cikkre »