Ihlet: szálloda a víz alatt és mini-tengeralattjárók

Ihlet: szálloda a víz alatt és mini-tengeralattjárók

A sukorói kaszinóvároshoz hasonló gigaberuházást terveznek a balatonfűzfői öbölbe. A víz alatti luxusszálló 1500 milliárd forintba kerülne. A szomszédos Balatonalmádi polgármestere nem támogatja a létesítményt, de a környezetvédők sem.

„Ez a projekt tele van pakolva legekkel: a világ legmagasabbról induló csúszdarendszere, olyan szolgáltatásokkal van megpakolva, minőségben, mennyiségben, ami a jelenleg hasonló szórakoztatóközpontokban nem tapasztalható, működtetési szempontból műszaki megoldásokat fogunk beépíteni, ami a jelenlegi csúcstechnológia, energetika” – fejtette ki a Látótérnek Gulyás Péter, az Aqua Regnum Hungary projektgazdája.

„Logisztikailag közel van az M7-es, közel van a megyeközpont, vasútról is könnyen elérhető” – bár azt elismeri, hogy sok kérdést kell még tisztázni, Balatonfűzfő független polgármestere lelkes támogatója a projektnek, ahogy a város közgyűlése is.

„Én nem nyomoztam le a Gulyás urat, aki ezt benyújtotta. Nem tudom, hogy aki egy ilyen tanulmánytervet ennyi pénzt, energiát, humánerőforrást beletesz, hogy az szélhámoskodik-e? Nyilván ez hamar kiderül. Nem hiszem, hogy ez lenne mögötte, hanem egy futurisztikus ötlet, ami meghökkentő” – fogalmazott Marton Béla polgármester.

„Körülbelül 2,4 millió éves látogatót feltételezve, egy 100 eurós költéssel számolva lenne kb. nullszaldós” – Balatonalmádi polgármestere viszont szkeptikus, a terv ugyanis semmilyen jogszabálynak, helyi rendezési tervnek nem felel meg. De hiába ellenezte, a városi képviselőtestület itt is megszavazta elvi hozzájárulását.

A környezetvédők szerint azonban a Balaton élővilágát tönkretenné a beruházás. „Több fontos egyezményt is sért ez a terv: például a fontos madárélőhely-hálózat által védett terület is ez a terület, arról nem beszélve, hogy Natura 2000-es terület is, illetve az érintett szakaszra 1987 óta érvényben lévő ramsari egyezmény is vonatkozik, amit a vizes élőhelyek védelme érdekében írtak alá” – mutatott rá Újszászi Györgyi, Védegylet Egyesület főtitkára.

A gigaberuházás 1500 milliárdból megvalósítható volna. Gulyás külföldi befektetőkről beszél, de a kormány támogatására is számítana. A leggyorsabb ugyanis az lenne, ha a területet az állam kisajátítaná – cserébe a 110 hektár több mint száz tulajdonosának majd 10 milliárdot kellene kifizetni.

– Ön egy álmodozó, egy ingatlanspekuláns vagy egy modern Jules Verne?
– Háááát, nézze! Nem tudom ezt így megmondani. Egy rövid bemutatkozással el tudom mondani, hogy 57 éves vagyok, Budapesten születtem, és gyakorlatilag 35-40 éve ebből az 58-ból az innováció ingoványos talaján sétálgatok már.

Arra viszont már nem válaszolt Gulyás Péter, hogy milyen innovatív megoldásával lehetett találkozni eddig. Hasonló gigaberuházást tervezett a Balaton-parti Sukoróra a Gyurcsány kormány is. Joáv Blum izraeli üzletember itt akarta felépíteni Európa legnagyobb turisztikai centrumát egy óriáskaszinóval. A bíróság azonban a szerződést semmisnek nyilvánította, az állam képviseletében eljáró Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő vezérigazgatóját négy, a volt értékesítési igazgatót pedig 3 év hat hónap börtönre ítélték első fokon.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »