Így verte át vásárlóit a Rajo és társai. A Billa beismerte, a többiek tagadnak

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Monopolellenes Hivatal 10 millió eurós bírságot állapított meg a Rajo tejgyár és 8 üzletlánc kárára a szabad piaci verseny megsértése miatt. Az érintett vállalatok titkos vertikális megállapodásokat kötöttek a Rajo-val bizonyos tejtermékek árrögzítéséről a fogyasztók rovására.

 

2014 augusztusban a Carrefour üzletlánc 1,69 euróért árusította a Rajo teavajat negyedkilós csomagolásban. Ha a vásárlók a Tesconál,, Billánál, vagy COOP Jednotánál vették volna meg, akkor sem fizettek volna érte kevesebbet. Ugyanez volt a helyzet a a Rajo márkájú tejszínnel és tejjel is.

 

A Monopolellenes Hivatalnak a fent említett termékek árában történt változatlanság tűnt fel a 2009-tól tartó időszakban, ezért már 2013-ban vizsgálódni kezdett. Az eredmény a hivatal történetének eddigi legnagyobb, 10,3 millió eurós kirótt bírsága, ami 9 vállalatot érint.

 

A Billa, A Carefour, a Kaufland, a Terno, a Moja Samoška, a Tesco, a COPP Jednota és a CBA ugyanis megegyeztek a Rajo-val, hogy nem harcolnak egymással a fogyasztók kegyeiért.

 

2015 áprilisában indították az eljárást, előtte egy évvel pedig már nyomoztak a tálságosan is egybecsengő árak miatt. Forrás: Cohladas.sk

 

A Billa beismerte

 

„Az eljárásban érintett résztvevők (Rajo és az üzletláncok – a szerk. megj.) közötti együttműködés és kommunikáció  azt eredményezte, hogy bizonyos termékeket a piacon magasabb áron értékesítettek, mint  amilyen ár kialakult volna egészséges piaci versenyben”, írta a Monopolellenes Hivatal a jelentésében.

 

A leleplezett megállapodás 2009 májusától legalább 2014 februárjáig tartó időszakra vonatkozott. A hivatal ellenőreinek legfontosabb bizonyítékul az érintett cégek lefoglalt elektromos levelezései szolgáltak, amelyekből az is kiderül, hogy a fogyasztókat megvezető vállalatok mindegyike tisztában volt azzal, hogy törvénysértést követnek el.

 

A 9 érintettből 8 tagadja a vádakat, a Billa azonban elismerte, s így a kirótt büntetésnek csupán a felét kell kifizetnie. A hivatal az ügyben 300 oldalas jelentést írt, amiben kiemeli, hogy a cégek nem kartell-megállapodásokat kötöttek, mert nem közvetlenül rögzítették az árakat. A közvetítő a Rajo tejgyár volt, aki meghatározta, hogy ki, mikor és milyen áron tegye ki a pultra a termékeket.

 

Ebbe belebukhat a Rajo. Az üzletláncoktól lehet, hogy álpártolnak a vevők. Forrás: Sme.sk

 

Hogyan csinálták?

 

A Rajo tudta, hogy az üzletláncok milyen árréssel dolgoztak, és amikor változtatni akartak a kiskereskedelmi áron, értesítették a Rajo-t, aki úgy módosította termékei árát, hogy az üzletláncoknak megmaradjon a korábban megegyezett árrés.

 

Jó példa erre a Carefourhoz írt Rajo-s e-mail 2011 áprilisából:

 

„Ahogy azt a csatolmányban láthatja, az új árjegyzék összeállítása során valóban figyelembe vettem az eredeti árréseket. Természetesen, nem mindig lehet pontosan betartani őket, ezért is találhat köztük négy terméket, amelyeknél nem tudtam összehangolni az árakat. De ennek ellenére más termékeknél, ahol kicsi volt a mozgástér, javítom az árat.„

 

Azt is összehangolták a tejgyár vezetésével, ha valamelyik üzletlánc  akciós árakat hirdetett meg a Rajo-s termékekre, a többi üzletláncnál az ár magasabb maradjon.

 

„Megállapodásom van szeptemberre, a 250 grammos 14 százalékos savanyú tejföl akciójára. Szeretném, ha mindegyik 0,65 euró lenne. Értesítsen, ha tudomást szerez arról, hogy valahol 0,59 vagy 0,60 euróért árulják. Ha nem tartjuk be [a megállapodást], a COOP a következő három hónapban nem teszi bele a szórólapjába a savanyú tejfölt.”

, írta egyik e-mailjében a Rajo egyik menedzsere 2011 augusztusában.

 

A Rajo nem vette félvárról a dolgot. Kényesen ügyelt arra, hogy „partnerei” betartsák az árszabályozás íratlan szabályait. 2010-ben a Carrefour esetében beszüntette a szállítást, mert az nem tartotta be a megegyezett árakat. Az ilyen eseteket egy „ellenőrző vásárlás” segítségével derítette fel.

 

Árulkodó statisztika

 

A Rajo azzal védekezik, hogy csupán ajánlott árakat között az üzletláncokkal. A Monopolellenes Hivatal vizsgálata során azonban 24 ezer áreltérést vizsgáltak meg az ügy kapcsán, és mindössze az esetek egy ötödében volt az ár alacsonyabb a pulti árnál, a többi esetben magasabb volt, vagy megegyezett.

 

A Rajo azt nyilatkozta, hogy az őrá kiszabott büntetés nagysága négyszerese a cég tavalyi nyereségének. Mivel a Rajo tavaly megközelítőleg 1,045 millió eurós nyereséggel zárt, feltételezhetjük, hogy  cca. 4,2 millió eurós bírságot könyvelhet el.

 

A fennmaradó 6,1 millió eurós büntetés a 8 üzletlánc között oszlik meg, átlagosan ez 762,5 ezer eurót jelent cégenként.

 

Üzletlancok, akik a Rajo-val kötöttek egyezséget a fogyasztók rovására. Forrás: sme.sk

 

Sme.sk

Nyitókép: aktuality.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »