Így végzik el az antigén gyorstesztet. A mintavételtől a kiértékelésig (videó)

Így végzik el az antigén gyorstesztet. A mintavételtől a kiértékelésig (videó)

Nyitókép: SME/Jozef Jakubčo

Igor Matovič kormányfő szombaton jelentette be, hogy Szlovákia összes polgárát koronavírus-tesztnek fogják alávetni. A miniszterelnök arról is tájékoztatott, hogy az országos szintű tesztelést antigén tesztekkel fogják elvégezni, amelyeknek 15–20 percen belül készen van az eredményük. A SME egyik riportere már kipróbálta az antigén gyorstesztet, így most az ő tapasztalatait osztjuk meg olvasóinkkal.

„Lazítson“ – szólít fel az egészségügyi alkalmazott azelőtt, hogy egy körülbelül tíz centiméter hosszú mintavevő pálcát helyez fel a páciense orrába. Kellemetlen érzés, ahogy a mintavevő pálca végighalad az orrgaraton, de ki lehet bírni. A mintát mindkét orrlyukból leveszik.

Az antigén tesztek gyorsak. Az eredményre a mintavétel után nagyjából 25 percet kell várni és készen is van. Mivel az antigén gyorsteszthez szintén az orrgaratból vesznek mintát, ezért az otthoni használatuk tárgytalan.

Az egészségügyi alkalmazott pipettával egy fekete kazettára cseppenteni a törletből vett mintát, amit közben vegyszerekkel kevert össze. A kazetta olyan ellenanyagokkal van bevonva, amelyek képesek felismerni a koronavírus felszínén lévő proteint, vagyis antigént. Ezért nevezik ezt a fajta tesztet antigén gyorstesztnek. Az antigének a koronavírus jellegzetes, koronára emlékeztető nyúlványai.

Azok az ellenanyagok, amelyek nem kötődnek a proteinhez, egy sorba csoportosulnak. Egy színes anyagot hordoznak magukon, ezért ha az eredmény pozitív, akkor a teszten két rózsaszín vonal jelenik meg. Ezért is hasonlítják sokan az antigén tesztet a terhességi teszthez.

Azonban nem minden teszt működik ilyen egyszerűen. Mivel különböző érzékenységű antigén tesztek vannak, ezért a SME riporterének mintáját a végén egy gépnek kellett kiértékelnie, ami képes érzékelni az ellenanyagon lévő fluoreszcens fénysugárzást. A kijelzőn narancssárga színnel megjelenik az eredmény: negatív.

Hírdetés

Az antigén tesztek nem olyan pontosak, mint a PCR-tesztek

Az antigén tesztek – érzékenységi fokozatuktól függően – nem minden esetben szűrik ki a fertőzöttek. Elsősorban azokat, akikben még kevés a vírusrészecske.

„Az antigén gyorsteszteknek a legnagyobb előnyük a gyorsaságuk. Sajnos, a hátrányuk az, hogy nem olyan pontosak, mint a laboratóriumi PCR-tesztek“

– mondta Peter Lendický, az Alpha medical laboratóriumhálózat igazgatója.

„Míg a PCR-teszt száz páciensről mutatja ki, hogy negatív, addig az antigén teszt 60-ról. Viszont vannak olyan antigén tesztek is, amelyek száz pozitívból 98-at kimutatnak“

– tette hozzá Lednický.

SME/Körkép.sk


Forrás:korkep.sk
Tovább a cikkre »