Így védhetik a kutyákat a gazdák a sózott járdákon

Így védhetik a kutyákat a gazdák a sózott járdákon

Kutyatulajdonosok arra panaszkodnak a Facebookon, hogy a járdák síkosságmentesítésére használt só marja kedvenceik tappancsát, akik nagy fájdalmakat élnek meg emiatt. Ez a bejegyzések szerint több kerületben is problémát okoz.

Az InfoRádiónak nyilatkozó Belváros-Lipótváros Városüzemeltető Kft. köztisztasági ágazatának egyik vezetője, Fekete József közölte: már negyedik éve, hogy a járdafelületeket és a köztéri burkolatokat kálciumkloriddal kezelik, ami környezetbarát, lebomló anyag. A helyi kutyaképviselettel egyeztetettek, mielőtt elkezdték használni ezt az anyagot, és azt mondták, hogy számukra is megfelelő.
Elképzelhető, hogy más kerületben más anyagot alkalmaznak
– tette hozzá.

Hírdetés

Fekete József arról is beszélt, hogy a kerületben a kiemelt helyeket – Kossuth tér, Erzsébet tér, Fő utca – szerződéses kötelezettségük szerint tartják rendben télen, emellett bizonyos társasházak, közintézmények, iskolák, óvodák, orvosi rendelők, buszmegállók és forgalmas üzletek előtt kezelik a járdákat.

A kutyák talppárnája érintkezik a felsózott vagy sikosságmentesített járdafelülettel, ezért kimarhatja a bőrt, elsősorban a talppárnák közötti területen. Emellett a megfagyott jég vagy az apró, éles kavicsok meg is vághatják az állatok tappancsait – mondta Koleszár István, a Rex Kutyaotthon Alapítvány igazgatója.
A megoldást a kutyacipők jelentik,
ezzel jól lehet védekezni. Emellett segíthet, ha séta után a gazdák lemossák az ebek talppárnáit.

A hidegben a kutyaruhák is hasznosak, de ha mozog az állat, akkor -10-15 Celsius-fok sem jelent gondot, a probléma akkor van, ha megállnak a gazdik beszélgetni, és ilyenkor a kutya is várakozik a hidegben – fejtette ki Koleszár István. Hozzátette: ha a kutya megázik, akkor fontos, hogy minél előbb meleg helyre vigyék és, száraz törülközővel áttöröljék.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »