Így változtatna az országos rendőrfőkapitány kiválasztásán Drucker

Így változtatna az országos rendőrfőkapitány kiválasztásán Drucker

A belügy hét végéig tárcaközi egyeztetésre bocsátja a rendőrségről szóló törvény módosító javaslatát, amely változtat a rendőrfőkapitány megválasztásának szabályain, és függetleníti a tárcától a belső ellenőrzést. A rendőrfőkapitány személyéről végső soron így is a belügyminiszter döntene.

A belügy javaslata alapján a rendőrök által elkövetett bűncselekményeket vizsgáló belső ellenőrzés kikerülne a tárca hatásköréből. „A belső ellenőrzés a rendőrség alá tartozna, a testület munkáját a belső ellenőrzés igazgatója felügyelné, aki viszont a rendőrfőkapitánytól független lenne” – magyarázta Tomáš Drucker (Smer-jelölt) belügyminiszter, azzal, hogy a belső ellenőrzés által folytatott nyomozásokat a kerületi ügyészségek speciális osztályai felügyeljék.

Hírdetés

Változna a rendőrfőkapitány kiválasztásának és kinevezésének módja is. „Első körben egy bővített bizottság vizsgálná meg, hogy a főkapitányi posztra jelentkezők megfelelnek-e a törvényben foglalt elvárásoknak, illetve meghallgatnák a jelöltek elképzelését a rendőrség irányításával kapcsolatban. A poszt betöltésére alkalmasnak talált pályázót, pályázókat a belügyminiszter javaslatára a parlament védelmi bizottsága nyilvánosan hallgatná meg. A bizottság egy vagy akár több jelentkezőt is jelölhet a főrendőri pozícióba” – magyarázta Tomáš Drucker belügyminiszter a kormány tegnapi ülését követően.

Végezetül a belügyminiszter a védelmi bizottság által alkalmasnak talált jelöltek közül nevezhetné ki a rendőrfőkapitányt. Ha a parlament is rábólint a tárca javaslatára, akkor a jövőben hét évre választanák meg a rendőrfőkapitányt, és a posztra senkit nem választhatnak újra. A jelenlegi állapottal ellentétben a főkapitányt csak konkrét okok miatt lehetne meneszteni a rendőrség éléről. Ilyen például, ha törvényesen elítélik, vagy akkor, ha a parlament védelmi bizottsága a belügyminiszter indoklása alapján kétharmados többséggel a menesztésére voksol. Drucker szerint bár a végső döntés valóban a belügyminiszter kezében maradna, de nem járhatna el olyan önkényesen a kinevezés és a menesztés kapcsán, mint jelenleg.

A belső ellenőrzés igazgatójáról a kormány döntene. A rendvédelmi erők minden vezető beosztású pozíciójába öt évre versenypályázat során kellene majd kiválasztani a jelölteket. „A jelenlegi vezetők megbízatási ideje legkésőbb 2019. december 31-vel, illetve utódjuk megválasztásával lejár” – magyarázta a belügyminiszter, aki ettől nyíltabb és szigorúbb rendszert már nem tud elképzelni. Azzal érvel, hogy más európai országokban is hasonló feltételek mellett választják meg a főrendőrt, és a belső ellenőrzés átszervezésénél is cseh, illetve osztrák példák alapján inspirálódtak. (TASR, ie)


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »