Így teljesítettek a fideszes vezetésű sportágak

Így teljesítettek a fideszes vezetésű sportágak

Birkózás, vívás, asztalitenisz, műugrás. Csak néhány azon olimpiai sportágak közül, melyek fideszes potentátok irányítása alatt állnak. A szövetségek tagjai sokat reméltek a lobbierőtől, amikor politikus elnököket választottak sportáguk élére. Lássuk, mennyire jött be a számításuk Rióban.

A 2010-ben hatalomra kerülő második Fidesz–KDNP-kormány a társasági adó újszerű felhasználásának lehetőségével alaposan kinyitotta a sportbüdzsé erszényét, több tízmilliárd forinttal nőtt meg az egyes sportágakba áramló összeg. A létesítmények, stadionok rekonstrukciójára fordított keret szintén jócskán megnövelte az addigi költségvetést, amely a korábbi évi néhány tízmilliárdról 2014-re már közel 170 milliárdosra duzzadt. A riói olimpiára készülő klubok, sportolók jó szereplésének esélyeit ez csak növelhette, persze a dolog nem ilyen egyszerű, a pénz nem minden, ugyanolyan fontos annak precíz felhasználása is.

Nemcsak a fentről érkező dotáció rendszere változott meg, a vezetőket is lecserélték. Ebbe persze csak áttételesen szólt bele a kormány, hiszen a sportági szövetségek elnökségét a tagság választja meg. Persze, ha a tagság úgy véli, hogy lobbierő jobban érvényesül, amennyiben politikus ül az elnöki székbe, ezt akár szakmai döntésnek is lehet mondani.

Olimpiai szereplésünk tükrében kísérletet teszünk rá, hogy átnézzük, megérte-e a váltás. Nem célunk, hogy a fideszes politikusok vagy éppen a kormány nyakába varrjuk egy-egy sportág leszereplését, vagy egekbe magasztaljuk őket siker esetén, hiszen nem feltétlenül rajtuk múlt, győz-e vagy veszít a páston, szőnyegen, trambulinon a versenyző. Szimplán arra voltunk kíváncsiak, beváltotta-e a politikusok érkezése az őket megválasztó tagság reményeit.

Birkózás

A londoni olimpiáról egy ezüstöt és két bronzot hoztak haza birkózóink, sikeresnek mondható ez az eredménysor. 2013–14-ben Lőrincz Tamás, Sastin Marianna és a többi hazai sztárbirkózó sorra nyerték az Eb-ket, vb-aranyunk is volt, ezüstjeink és bronzaink is, a kiemelt sportágfejlesztési támogatásból az úszás után a második legtöbbet kapta a sportág. Ezt követően érkezett München olimpiai bajnoka, Hegedűs Csaba helyére a rezsibiztos Németh Szilárd, akit azóta alelnöknek választottak a Fideszben. Rióba úgy utazott ki a 8 magyar birkózó, hogy Sike András szövetségi kapitány az aranyérmet sem tartotta elképzelhetetlennek valamelyiküktől, de több éremben reménykedett. Két ötödik hely lett a vége, Bácsi Péter és a botrányos bírói közreműködés miatt emlékezetes bronzmeccset vívó Lőrincz Viktor szállította őket.

Lőrincz Viktor bronzérmét a bírók vették el, a ceglédi birkózó percekig zokogott az őt ért igaztalanság miatt Fotó: MTI/ Kovács Tamás

Asztalitenisz

Nátrán Roland neve először a Nemzetgazdasági Minisztériummal fonódott össze – államtitkárságig jutott –, majd az Eximbankkal. 2013 áprilisában 39:36 arányban választották meg elnöknek a korábbi asztaliteniszező Pósfai Gáborral szemben a szakszövetség élére. Több tízmilliós lyuk tátongott a szövetség büdzséjében, ezt próbálta befoltozni az új elnök, és azt ígérte, megszünteti a sportági vezetés végletes megosztottságát. Londonban négy magyar induló volt, Tóth Krisztina, Póta Georgina, Zwickl Dániel és Pattantyús Ádám. Póta és Zwickl a legjobb 32-ig jutottak. Rióban Pótához és Pattantyúshoz Lovas Petra csatlakozott, de egyedül Póta tudta megismételni négy évvel ezelőtti eredményét.

Műugrás

Vereczkey Zoltán több cikluson át elnökölt, de megnövekedett munkahelyi teendői miatt – vizes-vb szervezése – tavaly júniusban lemondott az elnökségről. Ekkor tűnt fel Tuzson Bence, a Fidesz-frakció korábbi szóvivője, ma már a a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára. Egyhangúlag választotta meg a tagság. A londoni szereplést nem sikerült sajnos túlszárnyalni itt sem: akkor Barta Nóra és Gondos Flóra indult, előbbi 25. utóbbi 22. helyen végzett 3 méteren, egyéniben. Most Kormos Villő egyedül képviselte hazánkat, és saját állítása szerint élete talán legrosszabb versenyzését produkálva 27. lett.

Vívás

Közvetlenül London előtt váltottak vezetőt a vívók, Erős János posztjáért 2 kormánypárti politikus, Deutsch Tamás és Csampa Zsolt versengett. Csampa a szavazatok nagy többségét megszerezve nyert. Négy éve 4 magyar indult: Szász Emese, Mohamed Aida, Imre Géza és Szilágyi Áron. Utóbbi aranyérmet szerzett, rajta kívül ketten nyolcaddöntősök voltak, Szász meccset sem tudott nyerni. Nem úgy Rióban, ahol a döntőig menetelt, és kisebb meglepetésre olimpiai bajnoki címig jutott. Szilágyi remek versenyzéssel duplázni tudott Rióban, míg Imre Géza drámai küzdelemben ezüstérmet szerzett. Férfi párbajtőrcsapatunk bronzérmével megnégyszereztük londoni éremgyűjteményünket. Csampa az olimpia előtt nem tűzött ki hivatalos célt a vívók elé, így a 4 megszerzett érem nem csak Londonhoz képest mutatós.

Csampa Zsolt vívóvezér Fotó: Magyar Vívó Szövetség

Evezés

Miképp asztaliteniszben és műugrásban, így evezésben sem számítottunk éremhalmozásra Rióban. Nem ígérgetett feleslegesen Bényi Szabolcs Tamás elnök sem ilyesmit. Konkrét fideszes kötődése a Délmagyarország cikke alapján annyi, hogy az IKV Zrt.-nek, a szegedi önkormányzat vagyonkezelőjének igazgatósági tagja, ahová a Fidesz–KDNP-frakció delegáltjaként került be. Sportágában Londonban nem volt pontszerzőnk, a sokra hivatott, korábbi világbajnok Hirling–Varga kettős csak a 11. helyet csípte el a könnyűsúlyú kétpárevezősök között. A Simon–Széll kormányos nélküli kettes 13. helyen végzett. A mostani játékokon 3 kvótaszerzőnk indult, Pétervári-Molnár Bendegúz az egypárevezősök versenyében lett 14., a Simon–Juhász páros javított az előző olimpiához képest, 9. lett.

Tenisz

A tenisz hagyományosan nem olimpiai sikersportág. Babos Tímea személyében sok ínséges év után végre újra akadt egy sportolónk, aki top 40-be tudott kerülni egyéniben, párosban pedig még érmes reményekkel is kecsegtetett a formája az olimpia előtt. A teniszszövetséget Szűcs Lajos, a Fidesz országgyűlési képviselője, egykori Pest megyei elnök vezeti. 2011-es megválasztásakor nemzeti teniszcentrumot ígért. A 2012-es olimpián Szávay Ágnes is indult még Babos mellett, de előbbi a 64 között kiesett, utóbbi a 32-be bejutott, de végül 17. helyen zárt. Párosban sem jutottak be a nyolcaddöntőbe. Rióban Babos kemény sorsolásának köszönhetően egy meccs után búcsúzott, párosban pedig Jani Réka Lucával az oldalán nagy csalódásra szintén vereséget szenvedett az első fordulóban. Ez azért is különösen fájdalmas, mert párosban idén döntőt is játszhatott Wimbledonban azok után, hogy tavaly a 8. helyig kúszott fel a világranglistán.

Kerékpár

A kerékpársport szintén nem a magyar sikerektől hangos, és Rióban sem vártunk nagy változást ezen a téren. Itt nincs fideszes vezetés, de kevés hiányzott hozzá. A 2014-es tisztújításkor Polony István korábbi kerékpáros győzött, úgy, hogy Révész Máriusz, az egri Fidesz-kör egykori megszervezője, országgyűlési képviselő is indult, majd visszalépett. A biztonság kedvéért idén kinevezték kerékpározásért felelős kormánybiztosnak. Rióban egyetlen kijutott versenyzőnk, Parti András a 24. helyen végzett hegyikerékpárban, ami előrelépés, ugyanis Londonban nem ért célba. Ahogyan Lovassy Krisztián sem országútiban, míg Benkó Barbara (hegyikerékpár) akkor 27. lett.

Triatlon

A triatlon marginális sportágnak számít idehaza. Korábban komoly nemzetközi versenyek megrendezésében jeleskedtünk inkább, és volt egy-két nemzetközileg is ismert versenyzőnk, mint Csomor Erika, Kropkó Péter vagy Kuttor Csaba. A sportági vezető korábban az igazságügyi minisztérium fideszes közigazgatási államtitkára volt, Bíró Marcell. Őt Bátorfi Béla, Orbán Viktor fogorvosa váltotta 2014 júniusában. A 2012-es játékokra a triatlonosok közül Kovács Zsófia kvalifikált egyedül, 51. helyen végzett. 4 évvel később mellette Vanek Margit (45. hely), Tóth Tamás (33.) is szerepelt. Kovács 24. lett, ami előrelépés, Faldum Gábor 20. helye pedig már-már parádésnak számít a várakozásokhoz képest.

Akik ott sem voltak

Sokszor citált negatívuma volt a riói magyar szereplésnek, hogy a csapatsportok közül csupán vízilabdában voltunk jelen, igaz a női és a férfi csapat is kijutott (előbbi negyedik, utóbbi ötödik lett). Az, hogy a kézilabdások lemaradtak, a női szakágban talán kevésbé meglepő, hiszen ők már Londonból is hiányoztak, a Mocsai-csapat ott az előkelő negyedik helyen végzett. A férfi csapat az idei Eb-ről kvalifikálhatott volna utoljára, de szégyenteljesen leszerepeltünk, amiben vastagon benne volt az erőszakos fiatalítás híve, az egykori világklasszis Talant Dujsebajev szövetségi kapitány. Ugyanakkor osztozik a felelősségben a teljes kézilabda vezetés, vagyis a szövetség, melynek vezetője a Fidesz-alelnök, józsefvárosi polgármester, Kocsis Máté. Aki egyébként a korábban miniszteri biztosként dolgozó Vetési Ivánt váltotta 2015 tavaszán. A nemzetközi kapcsolatok és a marketing, az infrastruktúra fejlesztését ígérte, és szélesebb utánpótlást. Rövid távon azzal is sokan megelégedtek volna, ha egyik válogatottunk kijut az olimpiára, nem jött össze, mondjuk az új elnökségnek a riói kvalifikációig rendelkezésre álló ideje enyhén szólva szűkre szabott volt.

Röplabdában nem számítottunk csodára, nem is jutottunk ki Rióba. A szövetség jelenlegi elnöke Poór Csaba, akinek fideszes érintettsége annyi, hogy a 2010-es kampány során segédkezett a párt szegedi jelöltjeinek.

Kosárlabdában csakugyan nem számíthattunk olimpiai kvótára, itt legfeljebb egy-egy hazai klub kiugró eredményére kapjuk fel a fejünket olykor. A sportág élén Szalay Ferenc áll, Szolnok fideszes polgármestere.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »