Így tehetünk meg napi tízezer lépést otthon

Így tehetünk meg napi tízezer lépést otthon

Sokan úgy vélik, lehetetlen eleget mozogni a bezártságban – ezt szeretnénk megcáfolni a következő összeállítással.

Már a koronavírus-járvány előtt is komoly gondot jelentett az emberek inaktivitása: egy felmérés szerint a briteknél egy átlagember napi 9.5 órát ücsörög – és ez a pandémiával csak rosszabb lett. Márpedig az ülő életmód finoman szólva sem használ nekünk: megsínylik a csontjaink, izmaink, látásunk, de mentális egészségünk is – írja a Házipatika.com.

Sokan úgy gondolják, a több mozgás most nem lehet opció, hiszen az edzőtermek zárva vannak, kint pedig túl hideg van a sportoláshoz. A Metro cikkében megszólaló orvos, Tim Harrison ezt megcáfolta: konkrét tippeket szedett össze, hogyan tehetünk meg napi 10 ezer lépést, akár úgy, hogy ki sem lépünk az otthonunkból.

Manapság sokan dolgozunk otthonról, aminek előnyei és hátrányai is vannak. A dolog egyik hátulütője, hogy jóval kevesebbet tudunk mozogni. Már mindjárt a munkábajárással járó mozgás elmarad, hiszen reggel nem sétálunk ki a buszhoz vagy a kocsihoz, nem gyaloglunk be az irodába, majd a nap végén nem tesszük meg ugyanezeket a lépéseket hazafelé. De ezen is lehet segíteni: hallgassunk zenét vagy egy podcastot reggel, miközben mászkálunk a lakásban. Így Harrison számításai szerint 40 perc alatt akár 3200 lépést is megtehetünk!

Hírdetés

Aki két- vagy háromszintes családi házban lakik, annak nyilván több lépés jön össze egy nap, de ezt is lehet tudatosan növelni. Ha home officeban dolgozunk, és a konyha a földszinten van, érdemes a dolgozószobát a legfelső szinten kinevezni. Már így is értékes lépések adódhatnak a napi mennyiséghez.

Harrison egyébként számszerűsít is: ha egy perc alatt úgy 80 lépést teszünk meg, akkor 12 perc 30 másodperc alatt sikerülhet ezer lépést megtenni a lépcsőn. Ehhez egy 12 fokból álló lépcsősort 42-szer kell fel-le megtennünk. Persze nem muszáj egyszerre, fel is oszthatjuk három vagy négy részre ezt a mennyiséget. Ha pedig maradunk a fenti példánál, és a dolgozószobát fent alakítjuk ki, akkor az ezer lépés egy mozgalmas nap folyamán szinte magától összejön. Aki társasházban lakik, annak érdemes naponta néhányszor megtenni a legfelső szint és a földszint közti távolságot – persze nem lifttel, hanem gyalog.

Ha minden főétkezés előtt megteszünk a lakásban 500 lépést, azzal a nap végére 1500 pluszlépést gyűjthetünk, ráadásul alig több mint 15 percet fog csak igénybe venni. A tea és kávé szerelmesei pedig akár napi 960 lépéssel is többet tehetnek meg, ha köröznek egy kicsit a lakásban azokban a percekben, amikor a reggeli, déli, délutáni forró italuk elkészülésére várnak.

Ha munka közben minden órában tartunk 3 perc szünetet, és sétálunk egy kicsit, akár 250 métert is megtehetünk óránként. Így a nap végére akár 2250 lépés is összejöhet. Okosóránkon vagy mobilunkon érdemes emlékeztetőt beállítani, hogy ez ne maradjon el. Ha pedig csatlakoznunk kell egy videós meetinghez, a legjobb, ha közben is járkálunk egy kicsit, így 15 perc alatt akár 1200 lépést is megtehetünk.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »