Így rombolja szervezetünket a stressz

Néhány évvel, évtizeddel ezelőtt még szokatlan volt arról beszélni, hogy az egészségi állapotunk összefügghet a stressz-szintünkkel.

Manapság ez már nem kérdés. A stressz-szint, az étkezés, a testmozgás, a függőségek, a társas kapcsolatok, valamint az alvás mind-mind az egészségi állapotot befolyásoló tényező – írja a bien.hu. 

Amennyiben folyamatosan stressz alatt állsz, annak záros időn belül jelentkeznek a fizikai tünetei: ilyen lehet a fejfájás, a különféle gyomorpanaszok, a magas vérnyomás, a légzészavarok, az alvásproblémák, vagy akár a szexuális diszfunkciók is. 

A stressz hatásai rendkívül összetettek. Aki sokat stresszel, az szinte biztos, hogy helytelenül étkezik: például napközben elfelejt enni, vagy csak bekap egy gyorskaját, túl későn vagy túl sokat vacsorázik, és rosszabb esetben akár súlyosabb evészavara is lehet.

A mozgás kiváló lehetőség arra, hogy kezeld a stresszt, hiszen sokszorosan bizonyított tény, hogy a testedzés segít ellazulni, ám figyelni kell arra, hogy az edzést ne kényszerből végezd. Tehát ne azért sportolj, hogy leadd az utolsó feleslegesnek ítélt dekáidat is, vagy hogy versenyezz egy barátoddal, mert így az edzés is teljesítménykényszerrel, tehát stresszel járhat. 

Nem szükséges ecsetelni, hogy a társas kapcsolatokból is érkezhet feszültség, legyen szó rossz párkapcsolatról, vagy néhány problémás kollégáról, ügyfélről.

Hírdetés

Ha stresszelsz, akkor egész biztos, hogy rosszul is alszol: nem tudsz időben ágyba bújni, és ha ez mégis sikerül, akkor is nehezen alszol el, vagy akár már hajnalban felébredsz. 

Az alábbiakban röviden áttekintjük, hogyan hatnak egymásra a különféle életmódtényezők, illetve miként befolyásolja életünk szinte minden területét a stressz.

A stresszkezelésre nincs általános, mindenki számára érvényes séma. Engem két dolog kapcsol ki igazán: az egyik az edzés, a másik az erdei séta. Össze sem lehet hasonlítani a két tevékenységet, de mindkettő csodálatosan hat rám. Ezen felül persze akadnak apróbb praktikáim is a problémás helyzetek kezelésére, ilyen lehet a forró fürdő, a főzés vagy egy jó beszélgetés a barátnőkkel. Persze ami nekem támaszt nyújt, az másokat lehet, hogy éppenséggel stresszel: talán eszedbe se jut súlyzók után nyúlni, mert félsz a sérülésektől, az erdőt pedig messzire kerülöd, nehogy összeszedj egy kullancsot. De lényeges, hogy megtaláld azokat a tevékenységeket, amelyek testre szabottan, neked nyújtanak segítséget.

Léteznek azonnali hatású és szinte mindenki számára enyhülést hozó praktikák is. Ilyenek például a légzőgyakorlatok. Az egyik legegyszerűbb, amikor hosszan, 4-6 másodpercen keresztül lélegzünk befelé az orrunkon keresztül, majd ugyancsak hosszan fújjuk ki a szánkon az elhasznált levegőt. Bármikor és bárhol bevethető: segít megnyugodni vizsga előtt, vagy éppen elaludni, ha felriadtál éjszaka.

Hasznosak lehetnek a gyógynövények is. Külön tudomány megismerni a gondozásukat, begyűjtésüket és persze a felhasználásukat. A nyugtató hatásáról talán legismertebb gyógynövény a citromfű, a macskagyökér és a komló, valamint a levendula és az orbáncfű. Ezekből készíthetsz teát, gyógyfőzeteket, de különféle gyógynövényes készítmények is a rendelkezésedre állnak. 

Természetesen nem mindenkinek sikerül önállóan megfelelő módot találnia a stresszkezelésre, vagy a stresszforrás kivédésére. Ilyenkor érdemes minél előbb segítséget kérni egy szakembertől, hiszen ezzel nemcsak a további lelki feszültségeknek, hanem testi betegségeknek is elejét vehetjük. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »