Így reagált az ellenzék augusztus 20-ára

A kormány támadására használták az ellenzékiek az államalapítás ünnepét.

A Demokratikus Koalíció szerint a mai Magyarország nem sok mindenben emlékeztet Szent István keresztény országára.

Gréczy Zsolt, a párt szóvivője az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében úgy fogalmazott, „a menekültellenes gyűlöletplakátokkal elárasztott utcák nyomokban sem tartalmazzák a keresztény tanításokat, ahogy Európától is napról napra távolodunk az őszi EU-ellenes népszavazás közeledtével”;

a kormány „le akar térni államalapítónk útjáról”.

Kiemelte, a DK hisz abban, hogy Magyarország visszatér Szent István és az európaiság útjára, a kirekesztés és a gyűlölet politikája pedig elbukik.

Molnár Gyula is szembefordulásról írt

Az MSZP szerint a kormány a legfontosabb történelmi hagyományokkal fordul szembe, a párt azonban hisz abban, hogy Magyarország többet érdemel. Molnár Gyula, az MSZP elnöke az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, Szent István király európai, keresztény értékeket valló, egységes államot teremtett, a kormány azonban megkérdőjelezi ezt a három tartóoszlopot, és

szembefordul „legfontosabb történelmi hagyományainkkal”.

Úgy fogalmazott, a kormány kárt okoz, amikor az Európai Unió ellen hangol, semmibe veszi a legfontosabb keresztényi értékeket, a felebaráti szeretet és együttérzés parancsát. Nem a magyar nemzet egészét képviseli, csak saját politikusainak és „haverjainak” kedvez. Hangsúlyozta, az MSZP hisz abban, hogy Magyarország megérdemli a biztonságot és a kiszámítható fejlődést, gyűlölködés helyett a normális közéletet, a jövőt és a megbecsülést az Európai Unión belül. A párt hisz Magyarországban, az Európai Unióban és a szolidaritásban – tette hozzá.

A Liberálisok a kvótareferendumot vették elő

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint a magyarok is bevándorlókként érkeztek a Kárpát-medencébe, úgy tűnik azonban, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz elfeledkezett erről. A párt az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében azt írta, a kormányfő és Fidesz a nemzeti ünnepet is arra használja fel, hogy a bevándorlók ellen uszítson. Hozzátették, nem szabad elfeledkezni arról, hogy az Orbán-kormány hivatali ideje alatt 600 ezer magyar hagyta el az országot, akik szintén

„gazdasági bevándorlókként próbálnak boldogulni egy másik országban”.

Kiemelték, Magyarország nemrég még nyitott, befogadó, toleráns ország volt, a párt pedig hisz abban, hogy a magyarok többsége ma is egy ilyen országban szeretne élni.

Az LMP is foglalkozott a kormánnyal

Az államot csak a magyar emberek közössége erősítheti meg – hangsúlyozta szombat délután az MTI-hez eljuttatott közleményében az LMP. Szél Bernadett és Hadházy Ákos, a párt társelnökei által jegyzett közleményben azt hangsúlyozták: az LMP szerint augusztus 20. minden évben arra figyelmeztet, hogy „az állam azok nélkül az emberek nélkül, akik közösségét alkotják csak üres váz, amely képtelen biztonságra, jólétre, fenntarthatóságra és összefogásra épülő jövőt biztosítani”. Az ellenzéki párt közleményében azt írták:

a Fidesz nem megerősítette, „hanem kisajátította az államot”.

Az LMP szerint az államot vissza kell adni állampolgárainak – tették hozzá, kiemelve: „a magyar államiság érték, amelyet akkor gondozunk felelősen, ha megőrizzük és megerősítjük értékeit”.

Körbenéztünk a Facebookon is, miről posztoltak a politikusok

„Szombaton együtt az ország! Augusztus 20-a a mi ünnepünk. Ezen a napon emlékezünk Szent Istvánra, és azokra a magyarokra, akik történelmünk során elszántan védték az országot.” (KDNP)

„Megalapította és megvédte államunkat, törvényeket alkotott és intelmeket adott. A feladatunk világos. Boldog ünnepet!” (IKSZ)

„»…szerelmetes fiam, (…) kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenekben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és a rokonságodhoz, vagy a főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz és az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb boldogsághoz…« István király intelmei” (Vadai Ágnes, DK)

„Hiszek abban, hogy a magyarok többsége ma is egy toleráns, befogadó országban szeretne élni. Nem csak a liberális meggyőződés, hanem a demokratikus elkötelezettség, a keresztény értékrend és az emberség szabálya is ezt diktálja sokunknak.” (Fodor Gábor, Liberálisok)

„»Tudta? Szeretni sokkal jobb, mint gyűlölködni!« Egy nemzeti ünnephez méltó üzenet.” (Ujhelyi István, MSZP)

„Államalapításunk ünnepére: »… semmi sem emel fel, csakis az alázat, semmi sem taszít le, csakis a gőg és a gyűlölség. Szent István király intelmei«” (Vona Gábor, Jobbik)

„Augusztus 20. alkalmából ! »Légy türelmes mindenekhez, nemcsak a hatalmasokhoz, hanem azokhoz, akik nem férnek a hatalomhoz. Azután légy erős, nehogy a szerencse túlságosan felvessen, vagy a balsors letaszítson…. Légy szelíd, hogy sohase harcolj az igazság ellen !« SZENT ISTVÁN KIRÁLY INTELMEI IMRE HERCEGHEZ (részlet, Kuruc Ágnes fordítása)” (Schmuck Andor)

Gyűjtés lezárva: 2016. augusztus 20. 14:25.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »