Így oltakozott a magyar – Müller Cecília anyaga a Covid-számokkal

Így oltakozott a magyar – Müller Cecília anyaga a Covid-számokkal

Müller Cecília országos tiszti főorvos a szakmának küldött egészen részletes anyagot a Covid-járvány eddigi számairól – olyanokat, amelyeket a nagyközönség sem ismerhet nagyon. Ilyen részleteiben biztosan nem. A Győri Új Szóhoz is eljutott ez az anyag, így mostantól folyamatosan közlünk belőle részleteket.  (2. rész)

Az oltakozás ütemét heti bontásban lehet követni, ebből látszik, hogy a Pfizer végig vezetett, de az is, hogy a Sinopharm és a Sputnik 2021 nyolcadik, illetve tizenegyedik hetétől hogyan emelte meg a görbét a Magyarországon. Egy biztos: a huszadik hét a vízválasztó, onnantól gyakorlatilag ellaposodik a görbe. Az ötmilliós oltottságot ekkor érte el Magyarország, a hatmillióhoz (tehát a plusz egymillióhoz) innentől több mint huszonöt hét kellett. Azt is mondhatnánk, hogy aki Magyarországon be akarta oltatni magát, az a 20. hétig (május közepéig) ennek jelét adta és megtette. Utána már csak nehezebben ment a meggyőzés, de egymillió embert azért sikerült az oltópontokra elvinni.  

Hírdetés

Müller Cecília anyagában van még grafikon, amely európai összehasonlításban mutatja a magyar adatokat. (Ebben egyébként Szlovákia számai is láthatók). Az első oltásoknál azt látni, hogy Magyarországon a keleti vakcinál a statisztikát javítják, de a 100 ezer lakosra vetített átoltottságot tekinve így is a lista utolsó harmadában szerepel Magyarország és Szlovákia is. Bulgária a sereghajtó.  

Ide kapcsolódik, hogy A héten újabb, majdnem 240 ezer adag Pfizer-BioNTech-vakcina érkezett Magyarországra. A két vállalat által fejlesztett oltóanyagból így már mintegy 11 millió érkezett az országba. A vállalat 2020. december 26. óta heti rendszerességgel szállítja Magyarországra a Comirnaty oltóanyagot; a mostani volt a 49. szállítmány – írta a Pfizer. A cég az első negyedévben több mint 1,5 millió adag, a második negyedévben – jelentősen megnövelve a dózisok számát – több mint 4,6 millió adag, a harmadik negyedévben pedig 3,2 millió adag vakcinát szállított Magyarországra.   

De ami a legfontosabb: ez volt az utolsó, Magyarországra érkező Pfizer-szállítmány.  


Forrás:ujszo.com
Tovább a cikkre »