Így működik a betiltott kasztrendszer Indiában

Csak azért vertek agyon egy fiatal férfit a nyugat-indiai Gudzsarat államban, mert az alsóbb kaszthoz tartozó ember egy hátaslovat tartott.

Az áldozat apja a rendőröknek elmesélte, a falujukban élő, magasabb kaszthoz tartozó férfi néhány nappal a gyilkosság előtt közölte velük: a dalitok, azaz az érintethetetlenek nem ülhetnek lóháton, s ha nem adják el a lovat, akkor meg fognak halni.

A BBC beszámolója szerint a 21 éves Pradep Ratod nagyon szerette a lovakat, s ezért kapott egyet az apjától. “A lovak szeretete okozta a fiam halálát” – mondta az apa, aki azt is elmesélte, hogy a gyilkos a lovat is levágta.

Hírdetés

Indiában hosszú hagyománya van a törvények által már betiltott, kasztalapú diszkriminációnak, s ennek a fő elszenvedői a dalitok, akiket korábban az “érinthetetlen” néven tartottak számon. Tavaly októberben egy másik dalitot azért vertek agyon Gudzsaratban, mert részt vett egy hindu táncelőadáson.

A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a hinduk és a muszlimok között is komoly ellentétek feszülnek, a két vallási csoport tagjai között gyakorlatilag alig van kommunikáció, és nagyon ritkák a vegyes házasságok is.

(HVG nyomán)


Forrás:kuruc.info
Tovább a cikkre »