Így menthet életet a gyümölcsmaradék

Így menthet életet a gyümölcsmaradék

Antibakteriális hidrogél kötszerré alakították a durián héját a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem (NTI) tudósai a gyümölcshulladéktól való megszabadulás módjait kutatva.

A folyamatban a kutatók cellulózport vontak ki a gyümölcs héjából, miután azt felaprították és liofilizálták – fagyasztásos szárítással tartósították. Ezután összekeverték glicerollal – írja az Origo.

Az így kapott keverék lágy hidrogéllé válik, amelyet sebkezelésre használt kötszercsíkokká vágnak.

“Szingapúrban évente mintegy 12 millió darab duriánt fogyasztunk el, a húsát esszük meg, ám semmit nem tudunk tenni a héjával és a magjaival, és ez környezetszennyezést okoz” – magyarázta William Chen professzor, az NTI élelmiszertudományi és -technológiai programjának a vezetője.

Hírdetés

A növény héja a durián több mint felét alkotja, általában kidobják és elégetik.

Chen szerint a technológiailag felhasználható élelmiszerhulladékok, mint például a szójabab vagy gabonafélék is, a módszernek köszönhetően csökkenteni tudják az országban az élelmiszerhulladékot.

A hagyományos sebkötözőkkel szemben a hidrogél kötöző képes arra,

hogy a seb területét hűsítse és nedvesen tartsa, ami segíthet felgyorsítani a gyógyulás folyamatát.

A kutatók szerint jóval költséghatékonyabb az élelmiszerhulladék és az élesztő alkalmazása antibakteriális kötözők készítésére, mint a hagyományos kötözőanyagok előállítása, amelyek mikrobaellenes tulajdonságai egy jóval drágább fémből, ezüstből vagy rézionokból származnak.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »