Így lehetne olcsóbb az egészségügy

Ha a pácienseket már a járóbeteg-ellátás során meggyógyítanák, nem lenne szükség annyi kórházra – mondja Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

Nyolc-tíz kancellárra bízná a magyar egészségügy rendbetételét a kormány – tudta meg a Népszabadság. A lap szerint egy-egy kancellár másfél millió lakos ellátását felügyelné, így a kórházak önállósága is megszűnne. Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász Magyarország élőben című műsorunkban elmondta: ha a pácienseket már a járóbeteg-ellátás során meggyógyítanák, nem lenne szükség annyi kórházra, és olcsóbb lenne a rendszer fenntartása is.

„Hogy ha bevesszük a járóbeteg-ellátást is ebbe a központi rendszerbe, és megpróbáljuk a betegeket tényleg a háziorvos, a szakrendelő szintjén megállítani, hogy csak azok kerüljenek kórházba, akiknek tényleg szükségük van, akkor azt mondom, hogy ez egy jó irány. Ne felejtsünk el arról beszélni, hogy az egészségügynek az egyik problémája az alulfinanszírozottság, és ettől még nem lesz több pénz, azt gondolom. A másik problémája a humán erőforrás probléma. Erről ez az elképzelés nem beszél” – fejtette ki Rékassy Balázs.

Tekintse meg a teljes interjút:


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »