Így lehet öt hónap után "járőrtárs" rendőr

A Budapesti Rendőr-főkapitányság olyan 18 év feletti, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező, büntetlen előéletű, érettségivel rendelkező fiatalok jelentkezését várja, akik budapesti rendőrök szeretnének lenni.

Százötven embert várnak

Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság főkapitány bűnügyi helyettese kiemelte, hogy Budapesten és budapesti agglomerációban élőket célozzák meg elsősorban, tehát olyan állampolgárokat, akik budapesti kötődéssel rendelkeznek.

Mintegy 150 embert várnak, akik a képzés során már munkavállalói státuszba kerülnek és a tanfolyam végén, az eredményes vizsga letétele után pedig hivatásos jogviszonyba kerülnek.

Alapvetően a rendészeti területre várunk jelentkezőket – magyarázta Kecskés Tamás, VI. Kerületi Rendőrkapitányság kaptiányságvezetője. A VI. Kerületi Rendőrkapitányságon belül is vannak ilyen betöltetlen státuszok, és alapvetően ezek a helyek a járőrvezetők járőrtársi tevékenységét foglalják magukba, valamint az egyéb kiemelt objektumok őrzésére biztosítanak végzettséget a jelentkezők számára.

A képzés öt hónapos

Aki megfelel az egészségügyi, fizikai, és pszichikai követelményeknek, az először egy 5 hónapos képzésen vehet részt. A jelentkezők már a tanfolyam alatt is fizetést kapnak, és a Budapesti Rendőr-főkapitányság legtapasztaltabb rendőrei képzik ki őket.

A jelentkezők április 11-ig, vagyis jövő hét hétfőig adhatják postára a jelentkezésüket a Budapesti Rendőr-főkapitányság Humánigazgatási Szolgálatának címére, ami következő, Budapest, 1139, Teve utca 4-6.

Alapvetően rendőri alapismeretek tanulnak – mondta Terdik Tamás, továbbá elméleti tudással vértezzük fel őket, illetőleg a gyakorlati képzés során lövészet az, amit el kell sajátítani, intézkedéstaktikai követelményeknek kell megfelelni, önvédelmi ismereteket szereznek, ez képezi majd a gyakorlati részét az oktatásnak.

Későbbi társaiktól tanulhatnak az újoncok

A képzés újdonsága és különlegessége, hogy az elméletei alapokat is azoktól a rendőröktől tanulják majd, akik később a sikeres vizsga letétele után a társaik lesznek. Az öt hónapos oktatást követően úgynevezett társjárőrökké válhatnak, és egyből munkába is állhatnak.

Egy ideig persze az újoncok önálló intézkedésre nem lesznek jogosultak, csak a mentor útmutatásai, szakmai irányítása alapján.

Vagyis egy tapasztalt járőr mellett dolgozhatnak. Később, bizonyos szolgálati idő és néhány vizsga után már ők is önállóan intézkedhetnek, teljes jogú rendőrökké válhatnak.

Kiszámítható, stabil életpályát kínál a rendőrség

Terdik Tamás szerint a karrier, a megbízható bérezés és a kiszámítható életpálya miatt lehet vonzó a leendő jelentkezők számára ez a munka.


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »