Így lehet megverni Orbánékat 2018-ban?

A következő hetekben vagy hónapokban az MSZP-nek a „változást akarók” pártjává kell válnia, szélesítenie kell a támogatói és szimpatizánsi rétegét, valamint meg kell szerveznie a pártcsaládok közötti együttműködést – mondta Molnár Gyula, a Magyar Szocialista Párt elnöke csütörtökön Békéscsabán.

A pártelnök megyejáró körútja Békés megyei állomásán kifejtette: az MSZP a jövőben kritikusabb lesz, ugyanis sokan ennek hiánya miatt fordultak el a párttól. Épp ezért Tóth Bertalan frakcióvezetőt és Harangozó Tamást a „kormánypárti mutyik következetes feldolgozására” kérte fel.

Az MTI kérdésére válaszolva közölte, tapasztalataik szerint 700-800 ezer választó tartott ki a párt mellett, és nagyjából ugyanennyien pártoltak el tőlük, ám ez a csoport nem lett más párt támogatója. A legfontosabb feladatnak a meglévő szimpatizánsok párthoz kötését, illetve új támogatók gyűjtését nevezte.

Mutyik legalizálása

Hozzátette: mivel úgy tapasztalják, hogy a parlamenti munka 80 százaléka nem a kormányzásról, hanem a „mutyik legalizálásáról” szól, a párt kivonul ebből, helyette a maradék 20 százalékra koncentrál, és hetente önálló indítványokat nyújt be. Példaként említette, hogy kezdeményezik a sztrájkjog Munka törvénykönyvébe történő visszaemelését, vagy azt, hogy az alapfokú oktatási intézmények kerüljenek vissza azokhoz az önkormányzatokhoz, amelyek vállalják működtetésüket.

Teljes összefogás

Molnár Gyula elmondta: a megyejárás fő feladata az is, hogy azonnal meg tudják kezdeni a felkészülést a 2018-as választásra, amiben elengedhetetlennek tartja, hogy a demokratikus ellenzék mind a 106 választókerületben csak egy jelöltet indítson a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben.

E folyamatban az MSZP október végére, november elejére kijelöli saját jelöltjét, és azt kéri a baloldali ellenzéktől, hogy ugyanígy járjon el.

Ahol több jelölt van, 2017 nyaráig egy előválasztás formájában ki kell választani, ki vegye fel a versenyt a kormánypárti jelölttel – fejtette ki.

Rátolta az LMP Orbánra

Hadházy Ákos, az LMP társelnökének az Ökopolisz Nyári Akadémián az előválasztás elutasítására vonatkozó kijelentésére reagálva Molnár Gyula úgy fogalmazott: ha valaki kimarad ebből, „akkor Orbán Viktort támogatja”.

Kívülről is jöhetne Orbán ellenfele

A miniszterelnök-jelöltet 2017 nyarán tervezik megnevezni. Az MTI kérdésére válaszolva a pártelnök elmondta: bár ismeri Botka Lászlónak a jelöltséget elutasító minapi nyilatkozatát, ha pártpolitikusban gondolkozik, az egyedüli lehetséges jelöltnek a szegedi polgármestert tartja. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy „nem Orbán Viktor 2.0-t kell megtalálnunk”, ezért nem biztos abban, hogy egy „kemény pártpolitikust” kell jelölni, szavai szerint sokkal inkább egy kívülről jövő, hiteles személyre van szükség.

A kormányfőjelölt személyét az „együttműködés legerősebb pártjának” kell megneveznie, és ez az MSZP – húzta alá.

Nem bojkott, de ne menjenek el népszavazni

Az október 2-ai népszavazásról szólva Molnár Gyula megismételte korábbi álláspontját, miszerint az MSZP nem használja a bojkott szót, de arra buzdítja híveit, hogy ne vegyenek részt a népszavazáson. Hozzátette: a szavazatszámláló bizottságokban ennek ellenére részt vesznek, és szeptembertől kampányolni is fognak. Fő üzenetük az lesz, hogy „Orbán Viktor most kezdi elveszíteni ideológiai kétharmadát”.

Mint mondta, véleménye szerint mivel a népszavazásnak jogi következménye nincs, ezért az a háttérben valami másról, a Brexit után Magyarország esetleges EU-ból való kilépésének előkészítéséről szól. Az MSZP pedig EU-párti – jelentette ki.


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »