Így legyen minden helyiségnek egyedi hangulata (X)

Így legyen minden helyiségnek egyedi hangulata (X)

Az, hogy milyennek tartjuk az ideális otthon hangulatát, mi az ami kellemes, mi az ami túlzó, sok mindentől függ. Az életkor, a családi állapot és a személyiség mind-mind befolyásolja azt, hogy milyen elvárásaink vannak az otthonunkkal szemben. 

Aki egyedül él, korlátok nélkül beleviheti személyiségét az otthonának kialakításába, míg egy családi otthon esetén szükség van kompromisszumokra. A rendezettség, a színek harmóniája és a tisztaság azonban mindenki számára fontos elvárás. Milyen módon teheted egyedivé és hangulatossá a lakásodat? Ezzel kapcsolatban adunk most tippeket!

Mivel varázsolhatod egyedi hangulatúvá a lakásodat?

Az egyediséget és a helyiség funkcióját összhangba kell hoznod. A dekoráció és a díszítés soha ne menjen a funkció rovására. A konyhában vagy fürdőszobában a helyiség funkciója a meghatározó, míg a nappaliban vagy a dolgozószobában nagyobb teret engedhetsz a kreativitásodnak.

A színek nagymértékben befolyásolják a hangulatot. A nappalikban, a konyhákban a melegebb, élénk színek funkcionálnak jobban. A nappalikban a pasztellszínekkel kombinált, élénkebb színek segítenek feldobni a hangulatot. Míg a hálószobához a hidegebb, megnyugtató színek passzolnak. Egy falikép szintén segíthet megtörni a helyiség egyhangúságát. A túl sok szín alkalmazása azonban feszültséget ébreszthet, ezért egy helyiségen belül 2-3 meghatározó színnél többet ne használj!

A lakás stílusának meghatározó részei a bútorok, amelyek elrendezése szintén hatással van a hangulatra. Van aki minimalista, szellős elrendezésben érzi magát otthonosan, mások a kuckósabb kialakítást preferálják. De ezek a terek változhatnak is lakáson belül az egyes szobákban. Fontos azonban, hogy az elrendezés szimmetrikus legyen, amely összhangot kelt.

A hangulatvilágítással, a különböző fényű és alakú lámpákkal szintén befolyásolhatjuk a szoba atmoszféráját. Egy vászonképre irányított lámpával vagy a kerete körül futó LED-sorral különleges hatást érhetsz el. Dekorációs tárgyakkal, vázákkal és kisebb szobrokkal vagy dísznövényekkel szintén vidámságot, egyediséget vihetsz a lakásodba. Azonban kerüld el, hogy túlzsúfolt legyen a szoba, hiszen az diszharmóniát ébreszt az emberekben.

Hírdetés

Képekkel szintén sokat tehetsz a hangulatos szoba kialakításáért. Az asztalokra, polcokra kisebb keretekben tehetsz ki fotókat. A falat pedig számos variációban elérhető vászonképekkel ékesítheted. Léteznek teljes falfelület elfedő, hatalmas vászonképek is. Népszerűek a több részből álló vászonképek is, de saját fotók felhasználásával akár egyedi vászonképek is készíthetőek. Jól mutat a sok kicsi képből álló fotófal összeállítás is. A fotók, vászonképek tekintetében is fontos szempont, hogy szimmetriában legyenek a bútorokkal vagy a többi faliképpel.

A vászonképekkel minden szobába egyediséget vihetsz, de kiemelheted a helyiség funkcióját is. A konyhában jól mutatnak a gyümölcsöket vagy fűszernövényeket ábrázoló képek. A fürdőszobába pedig a tengerpartot idéző vászonképekkel vihetsz színt. A lakás többi szobájának hangulatát is megkoronázhatod egy-egy jól eltalált vagy személyiségedhez közel álló vászonkép falra helyezésével.

Ezeket kerüld el a lakásdekoráció során!

Egy igazán egyedi tárgy, egy különleges színű falfesték vagy az egyedi stílusú bútordarabok is értéküket veszíthetik a túlzsúfoltságban. Azonban nemcsak a bútorok és tárgyak tekintetében mutat rosszul a zsúfoltság, hiszen a stílusok és színek esetében is fontos a mértéktartás.

Az egymásra halmozott stíluselemek nemcsak kioltják egymást, hanem ízléstelenné, giccsessé is tehetik lakásodat. Törekedj arra, hogy egyféle stílus uralkodjon a helyiségben. A különböző szobák azonban lehetnek egymástól eltérő hangulatúak is.

A nem összeillő színkombinációk alkalmazása is diszharmonikus érzést kelt. A színharmónia legyen meg a falak, a bútorok és a berendezési tárgyak összességében is. Hiába harmonizálnak egymással a falon lévő színek, ha egy bútorral vagy dekorációs elemmel, esetleg egy oda nem illő képpel megzavarod az összhangot.

Ahhoz, hogy lakásodat egyedivé tedd, számtalan lehetőség áll rendelkezésedre a különleges színhatású falfestékektől kezdve az egyedi bútorokon át egészen a hangulatvilágításig. A falra kerülő képek is segíthetnek abban, hogy otthonossá és mégis egyedivé varázsold otthonodat. Fontos, hogy tervezd meg és gondold át, hogy mit és hogyan alkalmazol. Hiszen a lakberendezés tekintetében is igaz, hogy a kevesebb néha több.


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »