Így kötődhetnek a Fideszhez az osztrák kivitelezők

Az M4-es metróberuházás nemzetközi haszonélvezői közül a Strabag és a Swietelsky ma jobban hasít a magyar közbeszerzéseken, mint az MSZP-SZDSZ idején – írja csütörtökön megjelent számában a Heti Válasz. A lap szerint a 2010-2017 közti időszak eddig arról szólt, hogy az MSZP-SZDSZ holdudvarába tartozó, kartellezésen és egyéb csalásokon kapott társaságok – némi „védelmi pénzért” cserébe – átmenthették magukat a jobboldali érába, annak ellenére, hogy a Gazdasági Versenyhivatal 2008-ban figyelmeztette az akkori és a jövőbeli kabinetet: a közbeszerzési törvény értelmében a jogsértőket ki lehet zárni az állami tenderekből. „Ám sem a Bjanai-, sem a 2010 utáni kormány nem ugrott neki például a többszörös visszaeső Strabagnak” emeli ki lap.

A Heti Válasz hangsúlyozza:

a Strabag-csoport 2015-re minden idők legjobb magyarországi eredményét produkálta, s tavaly január óta újabb 215 milliárd forintnyi friss közbeszerzési sikert tudhat magáénak;ráadásul hasonlóak a fejlődési kilátásai az OLAF-jelentés másik osztrák érintettjének, a 2013 óta szintén 100 milliárd feletti tartományokban mozgó Swietelskynek.

A lap azt állítja, a külföldi infrastruktúra építők lényegében „ védelmi pénzt” fizetnek a hatalomnak, futballtámogatás formájában. Kiemelték:

a felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiának és testvérklubjának, a székesfehérvári Videotonnak kiemelt támogatója a Strabag;a Swietelsky a Haladás névadó szponzoraként önt százmilliókat a fociba;Mészáros Lőrinc eszéki fociklubjának alelnöke, Ferenc Sakalj vette meg a Swietelsky-csoport Vasútautomatika Kft.-jét, amely a 3-as metró felújításából próbálja majd kivenni a részét;az eszéki focivállakozásba támogatóként beszállt a TRSZ Gyenge és Erős Áramú Hálózatépítő Kft., amely a Strabag konzorciumi társaként egyre-másra nyer magyar közbeszerzéseken. A cég ügyvezetője Aczél Tamás, aki a Heti Válasz szerint annak az Aczél Zoltánnak az édesapja, akit a Strabag és az Alstom kijáró embereként nevesít a sajtó;a lap szerint Aczél Zoltán emellett a 4-es metró ügy miatt körözés alatt álló Terner Gézának a veje.

 

 


Forrás:mno.hu
Tovább a cikkre »