Így költenék el a magyarok a lottónyereményt

Így költenék el a magyarok a lottónyereményt

A magyar emberek majdnem fele azonnal elköltözne jelenlegi otthonából, ha nyerne 1 milliárd forintot, például az ötöslottón, ahol közelít efelé a főnyeremény. Közel ötöd részük biztosan külföldön kezdene új életet – derül ki az Otthontérkép Csoport legfrissebb, csaknem 2000 válaszadó véleményét összegző online felméréséből.

Az online kutatásában azt a kérdést tették fel, hogy lakhatási szempontból mihez kezdenének, ha nyernének 1 milliárd forintot. A kérdőívet kitöltők 47 százaléka budapesti, 12 százaléka közép-magyarországi, 8 százaléka nyugat-dunántúli lakos, 33 százaléka pedig az ország többi részén él. A válaszadók 42,4 százaléka véli úgy, hogy mindenképpen elköltözne jelenlegi otthonából, ha hirtelen ekkora összeggel gyarapodna a családi kasszája. 36,7 százalék valószínűnek tartja, hogy idővel új ingatlan után nézne, de nem ez lenne az első, amire költene, míg 20,9 százaléka egyáltalán nem költözne – derül ki az Otthontérkép Csoport közleményéből.

A kérdőív kitöltésében részt vállalók 16,3 százaléka mindenképpen külföldön vásárolna új otthont,

66,3 százalék a törzshelyét itthon megtartaná, de nem zárkózna el attól, hogy például egy nyaralót vásároljon az ország határain kívül. Mindössze 17,4 százalék szeretne mindenképpen itthon ingatlant vásárolni.

A külföldre költözők preferenciája országok tekintetében széles skálát mutat. Értelemszerűen többen választanák Ausztriát, feltehetően annak közelsége miatt, de népszerű a mediterrán térség is, úgymint Olaszország és Spanyolország. Sokak kedvence még Svájc, a Skandináv országok, Anglia és az USA is. A külföldre költözni vágyók 43 százaléka egy kisvárosban vagy egy faluban vetné meg a lábát, 30 százalék választana egy nagyvárost vagy egy fővárost. A többiek inkább tengerpartra, egy erdei házra, saját farmra, esetleg saját szigetre költöznének – áll a közleményben.

Azok a válaszadók, akik inkább az ország határain belül maradnának nagyrészt Budapestet (30 százalék), az agglomerációt (13 százalék) és a Balaton környékét (29 százalék) részesítenék előnyben. 8 százalék vágyna a hegyekbe, ugyanennyien az osztrák határ mellé, 7 százalék pedig valamely más vidéki településre. E válaszadók 40,8 százaléka egy nagyvárosba szeretne költözni, 38,2 százalék pedig kisebb városba vagy faluba. A külföldre vágyókhoz képest ebben az esetben jóval magasabb (13,7 százalék) azok aránya, akik saját tanyára, birtokra vágynának.

Hírdetés

– mondta Mester Nándor, az Otthontérkép Csoport vezető elemzője.

A szakértő szerint mindkét trend fontos információ az ingatlanfejlesztők számára, akik egy-egy régió, megye, város lakóinak vásárlóerejét, demográfiai adatait és az országon belüli vándorlást is figyelik, amikor beruházást terveznek.

Mester Nándor hozzáfűzte: a két évvel ezelőtt készített hasonló felméréshez képest többen képzelik el az életüket egy önálló családi házban.

Most a kérdőívet kitöltők 57 százaléka nyilatkozott úgy, hogy legszívesebben egy családi házat építene ebből a pénzből, mellőzve a felesleges luxust és rongyrázást.

Ugyanakkor az exkluzív igény is magasnak mondható, mert 14 százalék egy villára vágyna, míg ugyanennyien egy „normális” lakásra, kicsit jobb környéken a mostanihoz képest, 12 százalék pedig kifejezetten luxusingatlant választana. A válaszadók közül többen említették még vágyálomként a passzívházat, a loft lakást, a vízparti házat és a rönkházat is és jónéhányan építenének egy helikopterleszállót is.

Felszereltség szempontjából a legtöbben a kikapcsolódást biztosító dolgokra áldoznának, így például wellness-részlegre, kicsivel kevesebben (40 százalék) fordítanának nagyobb figyelmet a biztonsági rendszerre, míg 38 százalék tartózkodna a felesleges költekezéstől. 28 százalék inkább az alapanyagok és felszerelések minőségére helyezné a hangsúlyt, míg közel ugyanennyien egy saját borospincét képzelnének el otthonukban. A szerteágazó igények között több esetben felmerül még az okosotthon kialakítása és egy saját műhely megépítése is – olvasható a közleményben.


Forrás:vg.hu
Tovább a cikkre »