Így jelzi testünk, ha sokat dolgozunk

Így jelzi testünk, ha sokat dolgozunk

Ön is érezte már, hogy a mindennapi mókuskerék egyszerűen felemészti az életét? Nincs egyedül. Az alábbiakban hét pontban gyűjtöttük össze azokat a tüneteket, amelyekkel saját testünk próbálja felhívni a figyelmet a túlterheltségünkre. 

A megállás nélküli robot nemcsak magánéletünkre, hanem egészségünkre is rá tudja nyomni a bélyegét. Amennyiben az alábbi jeleket ön is észrevette már magán, saját érdekében érdemes segítséget kérnie, vagy amennyiben lehetséges, változtatni a mindennapjain – írja a Házipatika.com.

Akik heti 40 óránál többet dolgoznak, hajlamosabbak rendszeres nagy mennyiségű alkoholfogyasztásra. Nagy mennyiség alatt nőknél heti minimum 14 italt, férfiaknál 21-et értünk. Ez már az egészségre is ártalmas mennyiség.

Hiába tölt még több időt a munkával, valójában nem halad jobban előre? Nos, ennek oka, hogy a munkával töltött idő egyáltalán nem egyenesen arányos a hatékonysággal. Egy standfordi kutatás szerint például nem hatékonyabbak azok az emberek, akik heti 70 órát töltenek munkával, mint akik heti 56-ot.  Randy Simon klinikai pszichológus szerint pedig az emberi szervezet nem arra van beprogramozva, hogy a nap minden percében hatékony tudjon lenni.

Az Occupational & Environmental Medicine nevű folyóiratban megjelent tanulmány szerint minél több órát dolgozik az ember, annál nagyobb a valószínűsége, hogy hátfájós lesz. 

Hírdetés

“Míg a nőknél általában a nyaknál, addig a férfiaknál inkább a hát alsó részén jelentkezik fájdalom. Ez gyakran a stressz okozta izomfeszültség jele”- mondja Randy Simon.

Egyszerű a képlet: minél hosszabb időn át megvonja magától az elégséges alvást, annál fáradtabb lesz napközben. A kevés alvás pedig nem csak ingerlékenyebbé tesz: csökkenti a munkahelyi hatékonyságot is, és táptalaja lehet különböző krónikus megbetegedéseknek, mint például a 2-es típusú cukorbetegségnek.

A túl sok munka a mentális egészséget is veszélyeztetheti. Egy tanulmány szerint akik napi 11 órát dolgoznak, sokkal nagyobb valószínűséggel küzdenek depresszióval, mint akik 7-8 órát.

Stressz hatására a szervezetben kortizolhormon szabadul fel, ami nem tesz túlságosan jót a szívnek. Növelheti a stroke, a koszorúér-betegségek, a 2-es típusú cukorbetegség, de még a rák kockázatát is.

Még ha munka után lenne is ideje ismerőseire, barátaira, könnyen megeshet, hogy a stressz, a fáradtság, a depresszió a magánéletére is hatással lesz, és szabadidejét nem fogja tudni tartalmasan, szociális közegben eltölteni. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »