Így ellenőrizhetjük, egészséges-e a hajunk

Így ellenőrizhetjük, egészséges-e a hajunk

A hajunk állapota általában ránézésre és tapintásra is megítélhető, de azért ez nem minden esetben teljesen igaz. Szerencsére többféle módszer is létezik arra, hogy eldönthessük, mennyire egészségesek a tincseink.

Az egyik lehetőség, hogy kihúzunk egy szálat a fejbőrből – javasolja a tippeket összegyűjtő Brightside.me – ügyelve arra, hogy a fejbőrhöz minél közelebb fogjuk meg a hajszálat, így a gyökere érintetlen marad. Vizsgáljuk meg a hajhagymát, amelynek virághagyma alakúnak kell lennie – ha így van, akkor a szál egészséges. Ha nem, akkor viszont gyenge, és extra ápolásra lesz szükség. A mediterrán étrend sokat segíthet abban, hogy megőrizzük a hajunk egészségét, és a hajhullás esélyét is csökkentheti. Kerüljük a túl szoros copofot, kontyot, főleg, ha összefogott hajjal alszunk, mert ez gyengítheti a hajhagymákat, és hajhullást okozhat – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

Azt is leellenőrizhetjük, hogy mennyire porózus a hajunk. Ehhez húzzunk ki pár szálat a fejbőr különboző részeiből, majd dobjuk őket egy pohár vagy tálka vízbe. A teljesen egészséges hajszálak lebegni fognak, a közepesen egészségesek egy picit elsüllyednek, a teljesen károsodottak pedig el fognak süllyedni. Ha nagyon porózus a hajunk, akkor az olajos hajápolók sokat segíthetnek, és ne felejtsünk el minden egyes hajmosásnál balzsamot is használni. Az almaecet és aloe vera keveréke pedig segíthet visszaállítani a pH-egyensúlyt.

A hajunk rugalmasságát úgy tudjuk ellenőrizni, hogy óvatosan kihúzunk egy szálat, majd mindkét végén gyengéden húzni kezdjük. Ha kinyúlik, majd visszaugrik, akkor a hajunk rugalmas és egészséges, ha viszont könnyen elszakad, akkor gyenge és törékeny. Utóbbi esetben amikor csak lehet, próbáljuk kerülni a hajszárító használatát, és hagyjuk a hajunkat a levegőn megszáradni. Ha ez semmiképp sem lehetséges, akkor a hajszárítót használjuk minél alacsonyabb fokozaton. A jojobaolajos hajpakolás is sokat segíthet, illetve mézes pakolást is kenhetünk a hajvégekre, ami remek természetes hajápoló, és segít a nedvességet a hajban tartan. Arra figyeljünk, hogy mindig alaposan öblítsük ki.

Azt is kipróbálhatjuk, hogy egy kihúzott vagy kihullott hajszálat a hüvelyk- és mutatóujjunk közé fogunk. Húzzuk végig az ujjaink között – ha durvának és egyenetlennek érezzük, akkor a hajunk károsodott, ha simán siklik, akkor egészséges. A durva tapintású hajnak nagyon jót tesz minden keratinos pakolás, kezelés, és az is, ha minél kevesebbet göndörítjük és vasaljuk, és úgy általában a lehető legkevesebbet hőkezeljük.


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »