Így csillapíthatja hasi görcseit

Így csillapíthatja hasi görcseit

A hasi görcsöket leggyakrabban menstruációs görcs, epekő, vesekő, emésztési gondok vagy irritábilis bélszindróma (IBS) okozza.

A hasi görcsöket oldó, leggyakrabban használt fájdalomcsillapító gyógyszerek hatóanyagai az ibuprofen, a paracetamol, a hioszcin-butilbromid, a metamizol-nátrium és a drotaverin. A görcsök oldására választhatunk vényköteles vagy vény nélkül kapható fájdalomcsillapítókat is – írja a Házipatika.com.

Hírdetés

Az ibufprofen vény nélkül kapható nem-szteroid tartalmú gyulladáscsökkentő szer. Használják hasi görcsök ellen is, annak ellenére, hogy leggyakoribb mellékhatása éppen ezt a területet érinti: gyomor- és bélnyálkahártya-kárósító hatása lehet. Éppen ezért gyomorfekély esetén például ellenjavallt a szedése. A paracetamol enyhe és közepes erősségű fájdalomra, többek között menstruációs görcsökre szedhető, gyulladáscsökkentő hatása nincs. Nagy előnye, hogy nem károsítja a gyomor nyálkahártyáját, viszont májelégtelenséget okozhat. 

A drotaverint kifejezetten sima izomgörcsök esetére ajánlják, különösen az epeutakat érintő és húgyúti eredetű megbetegedések kezelésére, de kiegészítő kezelésként gyomor-bélrendszeri betegségek okozta hasi görcsök ellen is. Alacsony vérnyomású betegek csak fokozott elővigyázatossággal alkalmazhatják. A hioszcin-butilbromid szintén sima izomgörcs-oldó hatású szer, epeúti görcsök, húgy- és ivarszervi görcsök, de például IBS kezelésére is alkalmas. Szapora szívverés, szívritmuszavar, zöld hályog, bélelzáródás gyanúja esetén fokozott elővigyázatossággal alkalmazható. Vény nélkül kapható hatóanyag. A metamizol-nátrium nem szteroid gyulladáscsökkentő, gyors és erős hatású fájdalomcsillapító, hazánkban vényköteles. 

A gyógyszerek kiegészítéseként még megtehetünk néhány dolgot annak érdekében, hogy enyhítsünk afájdalomokozta kínokon. Fontos, hogy pihenjünk, és vegyünk fel megfelelő testhelyzetet: a legtöbb embernek nagy könnyebbséget jelent, ha oldalra fekszik és összekucorodik. Görcsök esetén kerüljük a fűszeres és nagyon zsíros ételeket, és igyunk minél több folyadékot. A hashoz szorított meleg törülköző is enyhülést hozhat. 


Forrás:karpatinfo.net
Tovább a cikkre »