Így állt bosszút a híveken a referendum bukása miatt az ortodox püspök

Nem engedte a templomszentelésre összegyűlt híveket az oltár közelébe Vincenţiu Grifoni, Slobozia és Călărași ortodox püspöke, hogy az alkotmánymódosító referendum megbukása miatt gyászol az egyház.

Arra hivatkozva nem engedte a templomszentelésre összegyűlt híveket az oltár közelébe Vincenţiu Grifoni, Slobozia és Călărași ortodox püspöke, hogy az alkotmánymódosító referendum megbukása miatt gyászol az egyház.

Hírdetés

Döntése óriási felháborodást váltott ki a Ialomița megyei Păltiniş faluban összegyűlt több száz fős közösségben, ugyanis az ortodox kánonok szerint a nők kizárolólag csak a felszentelés napján léphetik át a fallal elválasztott Oltár küszöbét.

„Gyógyuljon be előbb a seb, amit a referendum megbukása jelent. Ez a seb nagyon fájdalmas az egyház számára, gyászolunk és szenvedünk miatta, ezért ma nem járulunk az oltárhoz, csak előle dicsérjük az Urat” – mondta az istentisztelet végén Grifoni püspök. Bejelentése nem nyerte el a hívek tetszését, ugyanis számukra nagy ünnepnek számított a 10 éven keresztül – saját pénzükből – felújított templom felszentelése.

Különösen fájó a püspöki tiltás a nők számára, ugyanis az ortodox egyházi szabályok szerint ők csak a felszentelés napján imádkozhatnak az Oltárnál. „Azt hittem, hogy meghalt egy pap és emiatt gyászolunk, nem amiatt, hogy az emberek nem mentek szavazni a referendumkor. Szégyeljék magukat! – háborgoyy egy kisgyerekes anyuka. „A hit egy dolog, a referendum egy másik dolog. Miért bűntetnek minket azért, hogy az emberek nem nmentek el szavazni” – tette fel a kérdést egy másik helybéli. – írja a maszol.ro


Forrás:hunhir.hu
Tovább a cikkre »