Így áll a „székely terroristák" ügye – hetilapszemle

A HVG-ben interjút olvashatnak Tóth István Jánossal, a független Korrupciókutató Központ Budapest igazgatójával, aki arról beszélt a hetilapnak, hogy a korrupció nem más, mint az intézmények betegsége, a gyenge intézményrendszer pedig életveszélyes. A korrupciókutató hangsúlyozta, hogy a közbeszerzési törvény legutóbbi módosítása után már korlátlanul be lehet vonni az alvállakozókat az elnyert munka elvégzésébe, így pedig a jövőben még kevésbé lehet átlátni a közbeszerzéseket, még nehezebbé válik az ellenőrzésük.

Hírdetés

Tóth István János szerint ha már semmilyen szinten nem kell bejelenteni az alvállalkozókat, akkor semmit sem sem lehet tudni arról, hogy hova vándorolt a megbízás. Úgy látja, a közbeszerzés az egyik legfontosabb csatornája a korrupciós tranzakcióknak. Tóth István János elmondta, hogy 193 ezer 2010 és 2015 közötti közbeszerzési szerződés átvizsgálása után jutottak arra a következtetésre, hogy 2010 óta magasabb lett a korrupciós kockázat Magyarországon.

A Figyelő A „székely terroristák” kálváriája címmel összeállítást közöl arról, hogy fél éve került újból börtönbe a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom két aktivistája, akiket öt éve letöltendő szabadságvesztésre ítélt a bukaresti legfelsőbb bíróság. A hetilap szerint a legjobb esetben is csak 2019 karácsonyán szabadulhat Beke István, társa, Szőcs Zoltán pedig 2020 februárjában.

Eredetileg azzal gyanúsították őket, hogy a román nemzeti ünnep alkalmából szervezett 2015 december elsejei katonai parádé közben bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén. A vádirat szerint Szőcs Zoltán egy házi készítésű pokolgép elkészítésével bízta meg Beke Istvánt. Miután a bizonyítékok a tárgyalások közben veszítettek erejükből, a bukaresti táblabíróság 2017-ben pirotechnikai eszközökkel való visszaélésért ítélte el őket, 11, illetve 10 hónap börtönbüntetésre, pont annyira, amennyit előzetesben töltöttek, később azonban az ügyész kérte a vád besorolásának megváltoztatását közösség elleni merényletre tett kísérletről terrorcselekedetre, a bíróság pedig ezt jóváhagyta. Beke István szerint ezzel az ítélettel a magyarokat és a románokat egyaránt meg akarják félemlíteni. A két elítélt a csíkszeredai börtönben tölti büntetését.


Forrás:infostart.hu
Tovább a cikkre »