Igor Matovič elutazott a lengyel fővárosba, a V4-ek miniszterelnökeinek találkozójára

Igor Matovič (OĽaNO) szlovák kormányfő pénteken Lengyelország fővárosába, Varsóba utazott, ahol részt vesz a Visegrédi négyek miniszterelnökeinek találkozóján. A találkozó előtt Matovič – első lengyelországi látogatásának keretében – kétoldalú megbeszélést folytat Mateusz Morawiecky lengyel miniszterelnökkel – közölte a szlovák kormányhivatal.

Matovičot, valamint a cseh és magyar miniszterelnököt, Andrej Babišt és Orbán Viktort lengyel kollégájuk, Morawiecki és a lengyel elnök Andrzej Duda fogadja.

A találkozó központi témája az Európai Unió újjáépítési alapjában lévő, a 2021–2027 közötti időszakra előirányzott pénzügyi kerete, amely az EU-tagállamok koronavírus-járvány által érintett gazdaságának újraindítására szolgál.

Hírdetés

A kormányfők a migrációs helyzettel és más jelenleg aktuális európai kérdésekkel is foglalkoznak.

A csúcstalálkozó alkalmával Babiš hivatalosan is átadja Lengyelországnak a visegrádi négyek elnökséget. Lengyelország július 1. óta egy éven át tölti be a csoportosulás elnöki tisztségét.

A V4 országok miniszterelnökei legutóbb június 11-én a csehországi Lednicén találkoztak. Akkor  a koronavírus által okozott válság közös uniós kezeléséről tárgyaltak, és hangsúlyozták az alap igazságos újraelosztásának fontosságát.


Forrás:ma7.sk
Tovább a cikkre »