Ígéretes, tavaszias tandem

(…) Ideje lenne észrevenni, hogy a Párbeszéd programja nem egyszerű lózungokból, közhelyes választási ígéretek halmazából áll. Nincsenek vele egyedül, de mégis elég ritka – főleg a baloldalon – hogy a választási programpontok egy átfogóbb, távlatosabb világképbe, értékrendbe, valamilyen társadalmi modell perspektívájába illeszkedjenek. Két ilyen elemre mindenképpen illene odafigyelni.

Amikor a Párbeszéd alapjövedelemről vagy lakhatási jogról beszél, nem zengzetes juttatásokat, hanem fontos szociális alapelveket fogalmaz meg. Kiáll a legfontosabb emberi jog, az élethez való jog mellett. Miután nem a saját akaratunkból jövünk a világra, szűkebb és tágabb közösségeink egyaránt felelősek életben maradásunkért. Még akkor is, ha semmit nem adunk cserébe. Az államnak is vállalnia kell a tisztes létminimum biztosításának kötelezettségét, ha elismer minket polgárainak.(…)

A másik nagy távlati törekvés: a polgári demokrácia demokratizálása. Elmozdulás a képviseleti demokráciától a közvetlen demokrácia felé. Minden törvényes eszközzel, ahol csak lehet. Az önkormányzatok hatáskörének növelésétől kezdve az érdekvédelmi szervezetek jogainak erősítésén át a civil mozgalmak közéleti-politikai mozgásterének tágításáig. Hiszen jól látható, hogy a szavazójog önmagában nem jelent komoly kontrollt az elitek korlátlan uralomra törő hatalmi ösztönei felett.(…)

Szó sincs arról, hogy ezek gyökeresen új elképzelések lennének a jóléti polgári állam ideálisabb működéséről, távlatairól. És azt sem állíthatjuk, hogy Karácsony Gergely megváltó prófétaként csöppent velük a legnagyobb hazai szociáldemokrata párt hálózatába. Az MSZP-ből sem veszett még ki a progresszív szellemi tőke, és nincs híján elkötelezett, hiteles, tettre kész fiatalabb politikusoknak sem. A jelenlegi lépéskényszer remélhetően őket is helyzetbe hozza. Talán ezt jelzi, hogy a párt saját soraiból Kunhalmi Ágnest emelte Karácsony Gergely mellé. Ígéretes, tavaszias tandem. De nem csupán egy esetleges választási siker szempontjából. Többről van szó, lényegesen többről. A magyar szociáldemokrácia radikális megújulásáról. Olyan korszerű baloldali szellemiség és polgári magatartás kialakításáról, amellyel büszkén és örömmel azonosulni lehet.

Ezért a választási eredménytől függetlenül ezt a szövetséget egyben kell tartani! Naivitás? Lehet. De mi más fűtheti ma az embert?

Forgács Iván: Az újbaloldal nem középen van


Forrás:gondola.hu
Tovább a cikkre »