Igényes nedűkért

Igényes nedűkért

Magyarországon a ’90-es években a minőségi bortermelésben történt hatalmas fejlődés, a 2000-es évek első évtizedében a vendéglátás terén, konkrétabban az éttermi kultúra fejlődött ugrásszerűen, míg a 2010-es évek elejétől a sörök területén örvendhettünk egyfajta forradalomnak.

A lendület még tart, egyre másra jelennek meg a piacon újabb és újabb, a csúcskategóriába sorolható sörfőzdék, egyre több helyen tartanak minőségi sört a nagyipari mellett vagy helyett, ma már egy igényes étteremben elvárható, hogy ne csak nagyipari sör legyen az itallapon. Végül, de nem utolsó sorban jelzésértékű, hogy a legtöbb nagy gyártó is nekifogott PaleAle és/vagy India PaleAle (IPA) söröket főzni, legutóbb a Dreher dobta piacra az IPA-ját, mely a nagyipari IPÁ-k között a jobbak közé sorolható.

Ezzel együtt a sörforgalom 95%-át továbbra is a nagyok adják. Ezen kíván változtatni a Fidesz. Kósa Lajos egy Facebook-bejegyzésben jelezte, be kívánnak avatkozni a sör- és az üdítőpiac viszonyaiba, vissza akarják szorítani a kizárólagossági szerződéseket, melyek hátrányos helyzetbe hozzák a kistermelőket.

Hírdetés

A Gyurcsány-párti Arató Gergelynek a kérdés első parlamenti vitájában sikerült eltalálni a szarva közt a tőgyét: persze, hogy a multikat vette védelmébe, s egy kis hangulatkeltés kedvéért azt is hozzáfűzte, hogy ne tegyünk úgy, mintha csak a Csíki sör lenne „hazai gyártó”. Látszik, mennyire felkészült a DK-s politikus, bájos is volt Kósa Lajos válaszában az a kitétel, hogy a csíkiak „egyelőre” román termelőnek számítanak a jog szerint…

Láss csodát, az Index is Lex Csíki: indul a sörháború címmel tudósított egy olyan kezdeményezésről, mely egyértelműen a magyar termelőknek és a minőségi sörfogyasztásnak kedvez. Az ürügyet e hangulatkeltő címre a készülő törvény egyik kiskapujában és abban a feltételezésben találták meg, hogy az Igazi Csíki netán összefog a nagyokkal, hogy az ő söreikkel legyen meg a szükséges „kézműves kvóta”. A cél persze az, hogy egy pozitív javaslat negatív színben tűnjön fel. De persze nem ez a lényeg, hanem az, hogy ha elfogadást nyer a készülő jogszabály, akkor remélni lehet, hogy lényegesen több helyen lesz módunk enzimekkel gyorsított nagyipari tömegsör mellett tisztességes, igényes nedűket is inni.

Borbély Zsolt Attila / Székely Hírmondó


Forrás:erdely.ma
Tovább a cikkre »